Naslovna Kultura Jeleni Angelovski, autorki knjige „Mika“, svečano je uručena nagrada Grada Niša „MALENI...

Jeleni Angelovski, autorki knjige „Mika“, svečano je uručena nagrada Grada Niša „MALENI CVET“ za najbolju knjigu za decu i mlade u 2022. godini.

0

Jeleni Angelovski, autorki knjige „Mika“, danas u Gradskoj kući, svečano je uručena nagrada Grada Niša „MALENI CVET“ za najbolju knjigu za decu i mlade u 2022. godini.

Nagradu je ustanovio i dodeljuje je Grad Niš od 2015. godine, a organizator je Niški kulturni centar. Nagrada koja se dodeljuje autoru knjige sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Autorka pojašnjava da u u trideset poglavlja napisanih po azbučnom redu, od A do Š, od početka do kraja detinjstva i novog početka, duhovito i uz visoko izgrađenu svest o značaju jezika u kreiranju fikcionalnih svetova, opisuje odrastanje i sazrevanje glavnog junaka, tinejdžera Mike, u Švajcarskoj.

Dileme i pitanja u vezi sa unutrašnjim i svetom koji ga okružuje glavni junak nastoji da razreši povezivanjem sa imaginarnim prijateljem, svojim imenjakom pesnikom Miroslavom Mikom Antićem.

Gradska većnica resorno zadužena za turizam, Adriana Anastasov uručila je dobitnici nagradu.

Čitajući vašu biografiju, zaista se nadam da ćete i u narednim godinama pisati knjige za decu i za odrasle. Mislim da će deca i odrasli uživati u ovoj knjizi, na osnovu revizije predsednice komisije kojoj se ovim putem zahvaljujem„, poručuje Anastasov.

Anastasov i Angelovski,foto:gp018

Biografija:
Jelena Angelovski (1980, Pančevo) diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Кatedri za srpsku književnost. Magistrirala je 2009. godine, a doktorsku disertaciju ,,Prozni opus Aleksandra Tišme” odbranila je 2014. godine na istom fakultetu.
Radila je kao bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a potom kao nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi ,,Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu. Bila je mentor je i nastavnik u Grupi za kreativno pisanje i srpski jezik Regionalnog centra za talente ,,Mihajlo Pupin” u Pančevu. Objavila je dve zajedničke knjige u okviru grupe za Кreativno pisanje Centra za stvaralaštvo mladih, Zadaci iz marljivosti (2000) i Dnevnik 2000 (2001). Učestvovala je u priređivanju Sabranih pesama Dušana Vukajlovića. Više godina uređivala je Zbornik poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije ,,Rukopisi”. Učestvovala je u izradi tri udžbenika za srpski jezik u izdanju ,,Eduke” iz Beograda. Objavljuje eseje, prikaze i kritike u književnim časopisima. Od 2018. godine živi u Švajcarskoj, u blizini Ciriha, gde predaje maternji jezik i kulturu deci srpskog porekla. Кraće prozne beleške o svojim imigrantskim iskustvima objavljuje na blogu stelovanjeglave.com. Na svom jutjub kanalu emituje kratke video sadržaje namenjene deci u dijaspori i matici i usmerene ka olakšavanju čitanja i pisanja ( serijali „Čitam, slušam i razumem“ i „Кako da napišem“).

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde