Naslovna Kultura Nišlija Uroš Dimitrijević dobitnik nagrade „Politikinog zabavnika“ za roman godine namenjen mladima

Nišlija Uroš Dimitrijević dobitnik nagrade „Politikinog zabavnika“ za roman godine namenjen mladima

0
Roman „Daske“ niškog pisca Uroša Dimitrijevića, u izdavaštvu Doma kulture Studentski grad, dobitnik je 45. Književne nagrade „Politikinog zabavnik“ za književno delo namenjeno mladima, objavljeno u prošloj godini. Odluku o najboljem romanu žiri je doneo jednoglasno.

Roman „Daske“ je priča o književnom junaku koji skejtom juri kroz svoje odrastanje i društvenu panoramu ispunjenu živopisnim likovima i događajima, prepoznatljivim i sugestivnim u mikro-kulturnim i socijalnim posebnostima jedne specifične urbane zajednice, navodi se u obrazloženju žirija.

Uroš Dimitrijević rođen je 1991. godine u Nišu. Autor je romana „Siroti mali ratovi“ (2020) koji se našao u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Radio je kao novinar portala „Vice Srbija“ i „BBC News“ na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik piše za BBC i „Oblakoder“ iz Pariza, gde trenutno živi i radi u strip industriji.

Nagrada će dobitniku biti uručena 28. februara na rođendan „Politikinog zabavnika“, u holu Narodne biblioteka Srbije, gde će biti otvorena velika izložba povodom 85 godina ovog kultnog časopisa u regionu.

Na konkurs je prispelo 48 naslova, a žiri je u uži izbor uvrstio sledeća dela: „Igra ptica“ Katarine Obradović, „Tajne gospođe Mandorle“ Ane Cakić, „Rejon 24“ Borisa Džinića i „Kad stvari poljude“ Kreativnog centra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde