Naslovna Kultura Niški srednjoškolci ujedinjeni protiv nasilja. Premijera interaktivnog pozorišta „Reformiši se!“

Niški srednjoškolci ujedinjeni protiv nasilja. Premijera interaktivnog pozorišta „Reformiši se!“

0
Premijera interaktivnog pozorišta „Reformiši se!“
Premijera interaktivnog pozorišta „Reformiši se!“ foto: PROTECT

Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je 3. juna u Nišu u prostorijama Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš organizovala premijeru Forum teatra mladih „Reformiši se!“.

Mladi iz pet niških srednjih škola su kroz dramske scene forum teatra i uz mentorsku podršku glumca Aleksandra Stevanovića predstavili raznovrsne aspekte nasilja među mladima, uključujući partnersko, vršnjačko, fizičko, psihološko i verbalno nasilje.

Forum teatar, kao interaktivna forma pozorišta, omogućava publici ne samo da gleda predstavu, već i da se aktivno uključi u diskusiju i rešavanje prikazanih problema. Publika koju su sačinjavali mladi iz niških srednjih škola i predstavnici OCD-a bila je aktivno uključena u diskusiju scena i predlaganje mogućih rešenja zapaženih problema.

Cilj forum teatra „Reformiši se!“, u organizaciji PROTECTA-e, bio je podizanje svesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti nasilja među mladima, kao i promovisanje dijaloga i empatije kao ključnih elemenata u borbi protiv ovog problema. Forum teatar podržan je od strane pet niških srednjih škola (Prehrambeno-hemijske škole Niš, Pravno–poslovne škole Niš, Ekonomske škole Niš, ETŠ „Nikola Tesla“ Niš, Trgovinske škole Niš) koje su delegirale učenike za učešće, a u narednim danima planirano je da se forum teatar odigra i u niškim srednjim školama pred učenicima.

Forum teatar je realizovan u okviru projekta „Reformiši se! – REakcijski FORum mladih”, koji je podržan u okviru programa Ziman-ov fond za mlade, a sproveden je uz podršku Studentskog Kulturnog Centra Niš.

Premijera interaktivnog pozorišta „Reformiši se!“
Premijera interaktivnog pozorišta „Reformiši se!“ foto: PROTECTA

Ovaj događaj je pokazao da su mladi u Nišu ne samo svesni problema nasilja, već i spremni da se aktivno bore protiv njega, pružajući podršku jedni drugima i gradeći sigurnije okruženje za sve, navode iz PROTECTA-e.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde