Naslovna Društvo NIŠ PONOSAN: Nišlija Jovan Milić proglašen za Mladog heroja Srbije

NIŠ PONOSAN: Nišlija Jovan Milić proglašen za Mladog heroja Srbije

0

Gradski Portal 018 – 15.05.2017

Nišlija Jovan Milić, student druge godine Mašinskog fakulteta dobitnik je prestižne nagrade „Mladi heroj“, koju dodeljuju EXIT fondacija i kompanija NIS. Jovan ujedno i jedini nišlija koji je ikada primio ovo prestižno priznanje. Konkurs „Mladi heroji“ je raspisan početkom ove godine, a stručni žiri je izabrao 17 najboljih kandidata iz cele Srbije, koji su nagrađeni za svoja ostvarenja u ukupno četiri oblasti: obrazovanje/nauka, preduzetništvo/kreativna industrija, društveni aktivizam i kultura/umetnost. Najviše pobednika izabrano je u oblasti obrazovanja i nauke, među kojima su i srednjoškolci i studenti.

Projekat „Youth Heroes“ je podržan putem NIS-ovog programa „Zajednici zajedno“, sa ciljem da unapredi, doprinese i pruži podršku mladima u Srbiji. Ovo je druga godina zaredom da su NIS i EXIT objavili konkurs za mlade heroje čiji osnovni cilj je promocija uspešnih mladih ljudi.

U okviru svečanosti povodom dodele nagrada mladim herojima održana je i panel diskusija pod nazivom „ Heroj se rađa ili postaje?“ na kojoj su učestvovali Milan Raspopović, bivši direktor Matematičke gimnazije, Snežana Lakićević ispred kompanije NIS, kao i dobitnici priznanja Mihailo Martinović, Valerija Spasojević, Ana Vrtačnik i Nikola Ranković.

Nakon panela usledila je svečana dodela nagrada, a među nagrađenima je bio i Jovan Milić, uspešni nišlija koji svoje mlade dane posvećuje za promociju nekih pravih vrednosti.

„Velika mi je čast da sam dobio ovo priznanje. Osvojiti prvo mesto u konkurenciji od 196 mladih ljudi koji su bili prijavljeni, nije mala stvar. Šta da kažem, osim da jedva čekam jul i početak EXIT festivala. Ovo će mi ujedno biti prvi put da ću posetiti taj festival“ – izjavio je mladi Milić.

Ta nagrada je važna, jer budućnost sveta zavisi od toga ko su uzori mladim ljudima smatra direktor i osnivač EXIT festivala, Dušan Kovačević.

„Kao što znamo, mi smo stalno bombardovani negativnim uzorima, koji samim tim postaju još popularniji i još uticajniji, čime ulazimo u jedan začarani krug iz kojeg nikako da izađemo“  – rekao je Kovačević.

Prvo mesto u oblasti obrazovanje i nauka u kategoriji srednjoškolaca i diplomaca osvojio je Mihajlo Sporić, višestruki zlatni olimpijac i državni prvak u oblasti fizike i astronomije. Među diplomcima i studentima pobednik u oblasti obrazovanja i nauke je Mihailo Martinović, dvostruki doktor nauka, astronomije i astrofizike. Iz oblasti društvenog aktivizma, prvu nagradu dobio je Jovan Milić, koji svojim zalaganjem pomaže mladim ljudima koji žive u lošim uslovima. Valerija Spasojević pobednica je konkursa „Youth Heroes“ u kategoriji preduzetništva i kreativnih industrija. Ona je dobitnica priznanja za kreiranje pametnog odela za astronaute, koji joj je dodelila NASA. Prvu nagradu u oblasti kulture i umetnosti osvojila je mlada slikarka Ana Vrtačnik. Specijalno priznanje osvojio je Nikola Ranković, trinaestogodišnji Beograđanin i najmlađi muzičar i humanista koji je izdao rokenrol album na kom se nalaze pesme čiji je autor i izvođač.

Članove žirija činili su Snežana Lakićević, menadžerka za saradnju sa Univerzitetima Naftne Industrije Srbije, Duška Vučinić, šefica službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a, Nenad Blagojević, osnivač portala pricesadusom.com, Jelena Milošević, menadžerka proizvoda Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije.

Budući da se u terminu dodele, Jovan nalazio na takmičenju u Bugarskoj, priznanje u njegovo ime je primila njegova sestra. Da podsetimo, u novembru mesecu Jovan je dobio Nagradu fondacije KARIĆ, gde je ponovo bio jedini nišlija.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde