Naslovna Društvo Načelnica Okruga Dragana Sotirovski obišla izložbu “ Čuvara nasleđa” – “Napravimo...

Načelnica Okruga Dragana Sotirovski obišla izložbu “ Čuvara nasleđa” – “Napravimo niški i suvenir jugoistoka Srbije”

0

U niškoj Tvrđavi i danas, na veliki pravoslavni praznik  Ivandan, bilo je veoma živo. Nišlije i turisti iskoristili su praznik za obilazak  Tvrđave, ali i izložbeni prostor kulturno-umetničke manifestacija “Čuvari nasleđa”  koja se održava od 4. jula.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski  obišla je je  štandova gde su vešte Nišlijke i gošće i Srbije izložile svoje rukotvorine.

“Veoma je važno očuvati  tradiciju srpskog naroda,  ali  treba osmisliti efektan način predstavljanja svega ovoga što su vešte ruke ovih gospođa ovde uradile.  Ovo treba da vide i mnogo više  Nišlija , ali i turisti koji dolaze u Niš. Kako Niš ima aerodrom mnogo  turista dolazi u naš grad.  Tvrđava je blizu centru, ali  bi bilo neophodno dase nađe način da se upute, da saznaju  da se ovako nešto dešava u Tvrđavi. Žao mi je što ovakva manifestacija traje samo četiri dana. Ovo je Nišu neophodno svakodnevno.“, rekla je Dragana Sotirovski.

Maja Sević ispred udruženja „Višnja „ koja je organizovala manifestaciju „Čuvari nasleđa“ objasnila je da je manifestaciju obišlo nekoliko hiljada Nišlija i turista. Mnogi proizvodi, ovde kupljeni preći će granice Srbije i kao suvenir „otputovati“ u Švedsku, Sloveniju, Japan.

Maja Sević rekla je da se ovde svakodnevno okupi po nekoliko storina dece, koji se igraju , uz igru edukuju kako se prave mnoge zanatske stvari, poput ogrlica, minđuša, ukrasa, vaza, saksija…Svakog popodneva zanatlije na edukativnim radionicama prikazuju deci i prolaznicima kako se veze na drvet, pravi makrame, tka na malim okruglim ramovima,  slika,

„Lepo je što deca na ovaj način uče kako se čuva tradicija, kako se mnoge stvari prave ručno. To su stvari  izrađene tako na na njima može da stoji „hand made“ i „made in Serbia“. Kada već ima ko to deci da prenese, onda to treba i da se iskoristi na pravi način“, dodala je Dragana Sotirovski.

Obilazeći štandove načelnica se interesovala kako se koji izloženi predmeti prave a vešte pletilje, vezilje, slikari, krojači, keramičari, duboresci, bombondžije, bile su rade da to objasne i pokažu svoje proizvode.

„Ovde možete da vidite koliko je srpska tradicija bogata. Postoje različite ideje. Ljudi koji žive na zapadu Srbije su svoje zanatsko umetničke proizvode veoma dobro upakovali kao dobar turistički proizvod,  turistički suvenir.  Udruženja , popud ovog udruženja „Višnja“ , mogu da se priključe našoj ideji koja je već papirološki daleko odmakla a to je pravljenje jedinstvene turističke regije jugoistočne Srbije. Ovo je nešto što nastaje na jugoistoku Srbije i ko god da neki od ovih proizvoda kupi kao poklon, neće da se obruka gde god da ga odnese, a njegova posebnost je u tome  što je napravljeno u Nišu. A s, druge strane to je određeni izvor prihoda za žene koje rade „ ove lepe predmete“ , zaključila je načelnica Okruga  

Nišavski okrug , kako je Dragana Sotirovski rekla, uključio u podršku ideje „Ulice starih zanata“. „Udruženje zanatlija je prepoznalo Tvrđavu kao mesto gde svakodnevno može da bude postavka zanatskih, umetničkih predmet, suvenira i to je nešto što bi oplemenilo ovaj prosto. Tvrđava je naše veliko blago i treba ga mnogo bolje iskoristiti, posebno zbog njene lokacije, blizive centra.

Da podsetimo ideja je da se  rekonstrukcijom garaža koje se nalaze u okviru Gradske  bašte, opremi prostor u kome će zanatlije izrađivati svoje zanatske predmete. Tu bi se kasnije sredili lokal i bilo bi to mesto koje ni jedan turista koji obilazi Niš, ne bi trebalo da zaobiđe. Logično je, kako kažu zagovornici ove lepe ideje, da turisti koji obiđu Kazandžijsko sokače, Obrenovićevu ulicu, uđu u Tvrđavu i obilazak završe u Ulici starih zanata gde bi na kraju svog “putovanja kroz Niš”  bi mogli da kupe neki suvenir koji bi poneli sa sobom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde