Naslovna Društvo Ministri Vučević i Selaković svečano otvorili izložbu o 220. godišnjici Prvog srpskog...

Ministri Vučević i Selaković svečano otvorili izložbu o 220. godišnjici Prvog srpskog ustanka u Nišu

0
220. godišnjica Prvog srpskog ustanka u Nišu
220. godišnjica Prvog srpskog ustanka u Nišu foto: GP018

Povodom obeležavanja 220. godišnjice od Prvog srpskog ustanka sinoć je u Oficirskom domu u Nišu svečano otvorena izložba pod nazivom „Borba za srpsku državnosti i slobodu srpskog naroda“. Otvaranju su prisustvovali Miloš Vučević, dosadašnji ministar odbrane i mandatar za sastavljanje nove Vlade Srbije, Nikola Selaković, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici Grada Niša, Vojske Srbije i boračkih udruženja.

Izložba je prvo bila otvorena u Domu Vojske Srbije u Beogradu od 23. februara do 30. marta, a od 2. do 15. aprila Nišlije imaju priliku da vide slike, skulpture i ostale eksponate kojima je prikazana umetnički uobličena borba srpskog borba za svoju slobodu i državu.

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade, ministar odbrane i mandatar za sastavljanje nove Vlade Srbije svečano je otvorio ovu izložbu. On je istakao da je Niš kao carski grad i južna i ratna prestonica zaslužio da posle Beograda ugosti ovu izložbu.

Miloš Vučević
Miloš Vučević foto: GP018

„Da sebe opomenemo, dokle god ne naučimo ono što treba da znamo, ne možemo očekivati da drugi znaju o nama ono što pretpostavljamo da treba da znaju. Dokle god ne naučimo da sebe cenimo i poštujemo ne možemo očekivati da nas drugi poštuju i cene. Slika iza nas „Prvi srpski ustanak 1804“ ima jedan detalj koji bi mogao da nas opomene i da nas vodi, to je ta baklja i plamen slobode. On mora da gori istim sjajem i u ratnim i u mirnodopskim uslovima“, poručio je Vučević.

On je naglasio da bismo bez tog plamena lutali i zato je obaveza svih nas da ne dozvolimo da se taj plamen ugasi.

220. godišnjica Prvog srpskog ustanka u Nišu
220. godišnjica Prvog srpskog ustanka u Nišu foto: GP018

Otvaranju izložbe su prisustvovali i predstavnici grada Niša, sveštenstva, vojske, policije, kao i borci, veterani i boračka udruženja, među kojima i SUBNOR, ali i ministar Nikola Selaković.

On je poručio da ne treba da dozvolimo da nesloga vlada našim narodom, kao što je to bio slučaj u osudnim trenucima u borbi za oslobođenje.

Nikola Selaković
Nikola Selaković foto: GP018

„Baš pred ulazak u sam Niš, nesloga je zavladala među srpskim glavarima i srpskim vojvodama. Neprijatelj je taj period iskoristio taj period da se konsoliduje i dovede dodatne snage iz Sofije i Skoplja i da zada težak udarac u Boju na Čegru našoj ustaničkoj vojsci. Ta nesloga ja koštala Niš i Nišlije čekanjem dugim 69 godina da bi osvojili tu slobodu“, naglasio je Selaković.

Zoran Ivanović
Zoran Ivanović foto: GP018

Autor izložbe i akademski vajar Zoran Ivanović istakao je da današnja borba za razvoj podrazumeva naglašenu borbu za duhovne vrednosti, borbu za kulturu i borbu za sopstveni identitet.