Naslovna Društvo Ministarka Vujović obišla radove na Univerzitetu: Još 6 institucija mora da menja...

Ministarka Vujović obišla radove na Univerzitetu: Još 6 institucija mora da menja kotlove

0
Ministarka Vujović obišla radove na Univerzitetu
Ministarka Vujović obišla radove na Univerzitetu foto: GP018

Ministarka za zaštitu životne sredine danas boravi u Nišu. U sklopu svoje posete prvo je posetila Čokot, gde se uklanja divlja deponija, zatim radove na kanalizacionom mreži za potrebe postrojenja za prečišćavanje vode, a nakon toga obišla je i Univerzitet, čija kotlarnica prelazi na gas.

Irena Vujović
Irena Vujović foto: GP018

„Ovo zdanje se nalazi u strogom centru Niši i bila je neophodno kompletna rekonstrukcija kotlarnice, koja je će preći sa uglja na ekološki prihvatljiv energent – gas. To je ono što je izuzetno važno za poboljšanje kvaliteta vazduha u Nišu“, rekla je ministarka Vujović.

Ona je podsetila da je za ovaj projekat Gradu dodeljeno 19 miliona dinara, a rok za završetak radova je pet meseca od početka radova, odnosno u oktobru. Ipak, ona očekuje da radovi budu gotovi i pre roka, pa bi probe mogle da uslede s početkom grejne sezone.

„U Nišu nas u narednom periodu čekaju i dve kotlarnice u „Gradskoj toplani“, koje treba da se prebace na ekološki prihvatljiviji energent i to ćemo sigurno uraditi u narednih godinu dana. Imamo još šest institucija koje su neophodne u kojima je neophodno da se promene kotlovi u naredne četiri godine. To je ušlo u plan Vlade Republike Srbije“, dodala je Irena Vujović i rekla da bi to trebalo da reši problem zagađenja u Nišu, koji se često nađe na listi najzagađenijih gradova.

Rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić je istakao da je održavanje starih i velikih zgrada zahtevno i skupo.

Dragan Antić
Dragan Antić foto: GP018

„Zahvaljujući Ministarstvu za zaštite životne sredine Univerzitet u Nišu danas ima radove koji su okrenuti ka realizaciji gasne kotlarnice za poboljšanje sistema grejanja ove zgrade. Dosadašnje grejanje je bilo na drva i ugalj, koje je na neki način nanosilo štetu životnoj sredini. Ovim uvođenjem grejanja na gas poboljšava se, ne samo kvalitet životne sredine, nego i komfor grejanja ove zgrade i ljudi koji borave ovde“, poručio je Antić.

Univerzitet u Nišu
Univerzitet u Nišu foto: GP018

On je istakao da se nada da će Ministarstvo u budućnosti pomoći oko zamene dotrajalih prozora i unutrašnjih instalacija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde