Naslovna Aleksinac Merošina, Doljevac, Gadžin Han i Aleksinac dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje mera...

Merošina, Doljevac, Gadžin Han i Aleksinac dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike

0
foto: Nišavski upravni okrug

Četiri lokalne samouprave Nišavskog upravnog okruga koje su aplicirale  kod Ministarstva za populacionu politiku i demografiju, dobile su bespovratna sredstva za unapređenje mera pronatalitetne politike.

Lokalne samouprave su u Palati Srbije sa ministarkom bez portfelja profesorkom dr Slavicom Đukić Dejanović potpisali ugovore o dodeli sredstava. Svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora prisustvovala je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, objavljeno je na zvaničnom sajtu NUO.

ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović i načelnica nišavskog okruga Dragana Sotirovski / foto: Nišavski upravni okrug

Opština Merošina je za  unapređenje pronatalitetne politike od države dobila više od šest miliona dinara, a najveći deo sredstava utrošiće za kupovinu opreme za kabinet ginekološke ordinacije i kombi vozilo za prevoz dece. Učešće te opštine u odobrenim projektima je 1.372.000 dinara.  

Opštini Gadžin Han odobrena su sredstva od  7.902.686 dinara i ova lokalna samouprava će sufinansirati 1 389.574 dinara za kupovinu minibusa za prevoz dece i uređenje mobilijara. 

Aleksincu je za dva kombi vozila, jedno za  Biblioteku, a drugo za Predškolsku ustanovu,  Republika odobrila sredstva u iznosu 7.968.600 dinara a ukupna vrednost projekta je 10.485.000 dinara. Država je opštini Doljevac za dostavno vozilo za predškolsku ustanovu „Lane“ i druge odobrene projekte za poboljšanje demografske slike dala više od četiri miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Ministarka Đukić Dejanović tom prilikom istakla  da je u 2019. godini rođena 341 beba više u odnosu na prethodnu godinu, a u januaru 2020. godine rođeno je 245 beba više nego u istom mesecu 2019. godine što svedoči da pronatalitetne mere politike Republike Srbije daju rezultate.

Republika je za sufinansiranje mera populacione politike  za 2020. godinu obezbedila 650 miliona dinara a sredstva je dobilo 88 lokalnih samouprava, čiji su projekti prihvaćeni na Javnom pozivu Ministarstva.

Na javni poziv stigle su 123 prijave, koju je podnelo 120 gradova i opština. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja, sufinansiraće se projekti 88 jedinica lokalne samouprave, i to 26 u Vojvodini, 38 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije  i 24 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Neki projekti su privukli pisebnu pažnju, a među njima je i  Bibliobus u Aleksincu – Minibus biblioteka, opremljen knjigama i literaturom koji će obilaziti sela i na taj način doprineti  uspostavljanju međugeneracijske saradnje.                                                                                        

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde