Naslovna Društvo Ko se razume u klime neće imati problema da dođe do posla

Ko se razume u klime neće imati problema da dođe do posla

0

Srednja stručna škola u Nišu je nastala spajanjem dveju škola, sada ima oko 40 odeljenja i najveća su škola u regionu i po broju obrazovnih profila i po broju đaka. Za iduću školsku godinu đacima su ponudili novi obrazovni profil u četvorogodišnjem trajanju, a radi se o tehničarima grejanja i klimatizacije.

Sa novim profilom buduće đake su upoznali još na sajmu profesionalne orjentacije koji je održan krajem aprila u Oficirskom domu. U istoj školi se obrazuju učenici za isto zanimanje ali i u trogodišnjem trajanju. Na oba smera škola upisuje po 30 učenika ili jedno odeljenje. Iznenađenje je u tome što je trogodišnji smer popunjen, a četvorogodišnjem je bilo još mesta. Očigledno je da mladi žele da imaju zanat u rukama, a u ovom slučaju se radi o te kako ispaltivom zanimanju.

„Kada se radi o novom smeru, tehničar grejanja i klimatizacije, učenici će po završetku školovanja dobiti sertifikat, koji izdaje samo naša škola južno od Beograda, kojim će moći da otvore radnju u kojoj  će se baviti ovim poslom“, upozoravao je  Petar Vujović, profesor Srednje stručne škole u Nišu na sajmu obrazovanja i profesionalne orjentacije.

„To je zanimanje za koje postoji potreba tokom cele godine, jer dok bude leta i zime biće hlađenja i grejanja. Zapravo se radi o zanimanju  koje ne može da nestane i za kojim će sve više biti potrebe kako se tehnologija bude razvijala. Sa druge starne svi oni koji se bave ovim poslom po novom zakonu moći će kod nas  da dođu na obuku i da dobiju sertifikat da bi mogli da nastave sa radom“.

Prvi učenici sa ovog smera sešće u klupe od septembra. Oni koji budu završili imaće pune ruke posla jer kako nezvanično saznajemo stručnjaka za grejne i rashladne uređaje nema po manjim gradovima, a i ovi u Nišu imaju pune ruke posla.

„Školujemo sobraćajnu struku gde imamo tehničare drumskog saobraćaja, vozače motornih vozila, ali su tu i smerovi iz oblasti mašinstva. Tehnički smerovi su tehničar motornih vozila i tehničar za kompjutersko konstrisanje, a od ove godine je tehničar grejanja i klimatizacije“, dodaje Petar Vujović. „ Ono što je interesantno za našu školu je da mi deci nudimo nešto kada polože maturski ispit. Oni koji zavše saobraćajni smer dobijaju dozvolu B  ili B i C kategorije“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde