Naslovna Društvo Edukatori USAID-a sa niškim srednjoškolcima o energetskoj efikasnosti

Edukatori USAID-a sa niškim srednjoškolcima o energetskoj efikasnosti

0
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Grad Niš organizovali su radionicu namenjenu za učenike srednjih škola koja je danas održana u SKIP centru. Radionice su realizovale Sanja Tolo, vođa dela projekta rada sa mladima, i edukatorke Anđela Radulac i Nina Lužnjanin.

Projekat USAID-a „Bolja energija za bolju budućnost” okupio je mlade Nišlije i buduće edukatore, koji će svoje znanje preneti svojim vršnjacima, ali i roditeljima i okolini. U radionici su učestvovali učenici iz četiri niške srednje škole – Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“, Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, gimnazije „9. maj“ i prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Sanja Tolo,foto:GP018

„Proći će otprilike iz svakog grada po četiri srednje škole. Njihove predstavnike ćemo obučiti da budu edukatori, a onda će u svakom gradu te četiri srednje škole organizovati zajedničku radionicu za sve učenike četvrtih razreda tih srednjih škola“, navela je Sanja Tolo.

USAID,foto:GP018

Ona je navela da i učenici osnovnih škola poseduju izvesno znanje o načinima uštede energije i očuvanja životne sredine, ali ne obraćaju pažnju u svojim navikama.

„Deca osnovnog obrazovanja imaju određeno znanje na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, ali u suštini u svakodnevnom životu i u svojim navikama ne razmišljaju puno na tu temu. Kroz ove radionice mi smo njima praktično usmerili pažnju kako da u svakodnevnom životu uz malu promenu ustaljenih navika oni mogu da primete kako da napravimo značajnu uštedu energije, a samim tim očuvanje naše životne sredine“, dodala je Sanja Tolo ispred USAID-a.

Mladima je preneta jasna poruka da minimalne uštede energije na pojedinačnom nivou, mogu da znače puno, ukoliko se primenjuju od strane velikog broja ljudi.

Energetski menadžer Grada Niša Maja Stanković je dodala da mladi na današnjoj radionici, između ostalog, imaju priliku i da nauče kako da koriste kalkulator uštede energije.

Maja Stanković,foto:GP018

„Cilj današnje obuke je da učenici prođu jednodnevnu obuku o veoma značajnoj temi, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Nakon ovoga će oni postati edukatori koji će moći da svoja znanja šire na svoje vršnjake, roditelje i širu zajednicu“, rekla je Maja Stanković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde