Naslovna Kultura „Istorijski događaj“: Muzičari Simfonijskog orkestra prvi put dobili nove instrumente

„Istorijski događaj“: Muzičari Simfonijskog orkestra prvi put dobili nove instrumente

0
Neki muzičari Niškog simfonisjkog orkestra su čak 30 godina svirali na svojim ličnim instrumentima i to bez nadoknade. Oko trećina muzičara je dobilo nove instrumente, dok će ostali morati još neko vreme da nose instrumente od kuće, dok im Grad Niš ne nabavi nove.

Za 71 godinu rada Simfonijskog orkestra, ovo je prvi put da su udobili nove instrumente, navodi direktorka ove ustanove Tatjana Veličković Minčić.

Tatjana Veličković Minčić,foto:GP018

Ovo je istorijski događaj za Niški simfonijski orkestar, s obzirom na to da smo prvi put od osnivanja, 71 godina rada i postojanja, dobili instrumente – osam gudačkih instrumenata, četiri violine, dve viole i dva violončela. Takođe smo obezbedili dva kompleta klarineta, jednu hornu, jednu flautu i jednu obou“, navela je direktorka Simfonijskog orkestra.

Ona je navela da su od Grada Niša dobili obećanje da će se nadomestiti i ostale dve trećine instrumenata, koji nedostaju i koji su neophodni.

Simfonijski ,foto:GP018

Stanislava Alađozovski, prva violina i koncertmajstorka, ističe da su dobili više nego što su očekivali, jer nabavka gudačkih instrumenata nije jednostavna.

Stanislava Alađozovski,foto:GP018

Dobili smo i više nego što smo očekivali. Iako je kompleksna nabavka gudačkih instrumenata, nije teško za duvačke instrumente, po serijskom broju, tim Niškog simfonijskog orkestra, sa direktorom Tatjanom Veličković Minčić, je dao sve od sebe. Da bi sve bilo kako treba mi smo sada dobili prvi put i svi imamo iste instrumente, i ne nosimo ih od kuće“, navela je Stanislava Alađozovski.

Dirigent Zoran Stanisavljević,foto:GP018

Dirigent Zoran Stanisavljević je istakao da su muzičari jako zadovoljni, jer konačno imaju čime da rade. Naglasio je da je neophodna nova dvorana, čime bi postali filharmonija.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obišla je muzičare i obećala im da će do kraja godine orkestar biti kompletno opremljen.

Dragana Sotirovski,foto:GP018

Verujem da ćemo do kraja godine imati kompletno opremljen orkestar i najzadovoljnija sam kad vidim izraze na njihovim licima. To su ljudi koji imaju nove instrumente, novo oruđe za rad i uz njihovo majstorstvo i nove instrumente sve bolje zvuči. Očekujem da od nove grupe koju je formirala premijerka, da status zaposlenih i ustanovama kulture bude bolji, da imaju veće plate, nadam se da ćemo mi u Gradu moći da ispratimo sve to“, navela je gradonačelnica.

Ona je navela da je sledeći koraka Grada Niša obnova zgrade Simfonijskog orkestra.

Simfonijski,foto:GP018

Inače, muzičari su na sinoćnom premijernom koncertu imali priliku da isprobaju svoje nove instrumente.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde