Naslovna Kultura Dve izložbe u Nišu povodom 100 godina od smrti Franca Kafke

Dve izložbe u Nišu povodom 100 godina od smrti Franca Kafke

0
Kafka jpg
Kafka jpg

Povodom stogodišnjice smrti Franca Kafke, u Galeriji Univerzitetske biblioteke u Nišu, 10. jula u 12 časova biće svečano otvorene dve izložbe. Posetioci mogu da očekuju ilustrovane scene iz Kafkinog života, uključujući manje poznate činjenice o samom autoru i njegovoj neposrednoj okolini.

„Izložba naglašava vanvremenske elemente Kafkinog dela i ličnosti, pokazujući zašto se još uvek smatra relevantnim piscem, koji privlači čitaoce širom sveta“, navode iz Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ Niš.

Prva izložba „Komplett Kafka“ dočarava biografiju čuvenog pisca u formi stripa, koju je nacrtao višestruko nagrađivani strip autor i ilustrator Nikolas Maler iz Beča

„Maler je na neponovljivo duhovit način inscenirao Kafkin život i njegovo delo u biografskom stripu „Komplett Kafka“, a pritom nije zazirao od velikih pitanja: Zašto nije uspeo Kafkin plan da napiše seriju jeftinih turističkih vodiča? Ko je napisao nastavak jednog od njegovih najvažnijih dela, „Povratni preobražaj Gregora Samse“? I kakve to veze ima sa „belom robinjom“?“, navodi se.

Druga izložba nosi naziv „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ i posvećena je istoimenoj knjizi pisca Radeka Malija i ilustratorke Renate Fučikove. Ona prikazuje Kafkin život iz manje tradicionalnih uglova, razbijajući razne stereotipe i zablude o ovom legendarnom autoru.

„Priča nas vodi kroz život i rad čuvenog Pražanina, koji je bio poznat po svojoj idiosinkraziji i nemogućnosti da se prilagodi zahtevima svog vremena, kao i po kompleksnom odnosu sa gradom u kom je odrastao, što se u značajnoj meri odrazilo na njegovo stvaralaštvo“, opis je druge izložbe.

Izložbe su rezultat saradnje sa Češkim centrom Beograd i Gete institutom u Beogradu.

Na otvaranju izložbe, posetiocima će se obratiti direktor ovog instituta dr Kristof Feldhus i upravnica Univerzitetske biblioteke, gospođa Snežana Bojović.

Ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde