Naslovna Društvo Brojni sadržaji u okviru proslave gradske slave

Brojni sadržaji u okviru proslave gradske slave

0
Izložba Medijana foto: GP018

Uprkos lošem vremenenu Grad Niš je krenuo da realizuje aktivnosti vezane za proslavu gradske slave Sveti Car Konstantin i carica Jelena.

Andrijana Anastasov foto: GP018

„Do 3. juna uz pomoć TON-a i ustanova kulture biće realizovano niz aktivnosti. Zbog lošeg vremena neke aktivnosti odlažemo za sutra, ali je ideja da sve aktivnosti prati bogat kulturni program“ – kaže većnica za turizam i kulturu Andriana Anastasov.

Brojni koncerti, predstave, izložbe i ulica suvenira samo su deo tih aktivnosti, ali biće i onih tradicionalnih koje prate slavu svake godine.

“ Liturgija, litije, predaja labaruma biće održani 2 i 3 juna. Takođe Svečana akademija biće održana 3. juna u 19h u Sabornoj crkvi. Situacija sa vakcinacijom je mnogo bolja, pa su se stekli uslovi i da se otvore ustanove kulture“ – kaže Anastasov

Uz veliki broj vakcinisanih u Nišu otvara se mogućnost i da realizaciju brojnih manifestacija, pa i za vraćanja turista u Niš.

“ Mi smo sastankom u PK sa turističkim poslenicima Niša praktično već otvorili turističku sezonu. Mi već sada imamo blago povećanje turista. A svakako ćemo i u narednom periodu uvezati turizam i kulturu i time stvoriti uslove za još veći broj turista u Nišu“ zaključila je Anastasov.

Vesna Crnoglavac arheolog i vd direktora Narodnog muzeja, autor je izložbe koja je danas otvorena

Vesna Crnoglavac arheolog i vd direktora Narodnog muzeja foto: GP018

“ Ideja je da drađane upoznamo sa graditeljskom važnošću Konstantina Velikog i sa onim što građani mogu videti u Medijani. Koji su to ostaci arhitekture koje smo mi kao istaživači pronalazili u poslednjih 100 godina“.

„Na Medijani je podignut ceo administrativni kompleks građevina. Najpoznatiji na 10.000 m2 je vila sa peristilom koja je ukrašena mozaicima, slikama, arhitektonskom plastikom i skulpturama. Sve to pokazuje jednu raskoš koja simbolizuje moć vladara ali i njegov lični ukus“- kaže autorka izložbe.

Mnogi su nestrpljivi da vide sve to što je na Medijani, koja nažalost još nije dostupna javnosti. Ipak najave su da bi to moglo da se promeni u ovoj godini.

“ Mi čekamo da se završe projekti, uveliko sređujemo Medijanu, kompleksna je priča, ali svakako očekujemo u toku ove godine da će svi moći uživo da vide sve ovo što je sada na posterima“- pojašnjava Crnoglavac.

Dragana Petrović foto: GP018

“ Mi jesmo zvanično otvorili turističku sezonu i učestvujemo u realizaciji gradske slave. Danas smo otvorili ulicu starih zanata na Trgu Kralja Milana koje će ovde biti postavljena do 14. juna. Deset udrženja dobilo je priliku da predstavi svoj ručni rad, a narednih dana postavićemo još 7 kućica“- kažE vd direktorka TON-a Dragana Petrović.

Prodaja suvenira Grad Niš foto: GP018

“ Pored centra grada, u niškoj tvrđavi biće organizovan bogat program, a posebne aktivnosti biće realizovane u Niškoj Banji. Nadamo se da smo završili sa Koronom i da ćemo tokom leta organizovati sve manifestacije koje tradicionslno privlače veliki broj turista“ – kaže Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde