Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – PRIJATAN MOLITVENI DORUČAK

ŠTO DA NE KAŽEM – PRIJATAN MOLITVENI DORUČAK

0

Tradicionalnom Molitvenom doručku čiji je domaćin američki predsednik Donald Tramp sutra će u Vašingtonu prisustvovati 3.000 gostiju iz više od 100 zemalja.

Među njima biće i potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković koji ce se sresti s više kongresmena i senatora među kojima su Stiv Stajvers i Emanuel Kliver, kopredsedavajući srpskog kokusa.

„Videću se takođe sa članovima kabineta Donalda Trampa, sa sekretarom za stanovanje i urbani razvoj Benom Karsonom, a na samom događaju 6. februara očekujem priliku da se vidim s državnim serketarom Majkom Pompeom, kao i sa Ivankom Tramp“, rekao je Marinković.

U Vašington je i ove godine pozvan direktor opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutović, a prema medijskim napisima, prestižnom događaju kao i više puta dosad prisustvovaće i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i njegova uspruga Danica.

Utisak je ipak, da u Srbiji više ne vlada jagma da se obezbedi pozivnica za ovaj skup kao u prvoj dekadi ovog veka.

Šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić dobio je poziv i ovog puta, ali kao i prošle godine neće ići zbog obaveza. A možda mu i društvo ne odgovara, ko zna. Jer, sudeći po imenima zvanica, tamo se u poslednje vreme okuplja društvo s“s koca i konopca“.

Šta će, recimo, tamo Vuk Drašković, a o Danici Drašković neću ni da pričam. Da doručkuju i vide Trampa u prolazu, ne znam šta bi drugo. A mogu i neki selfi da naprave.

Haradinaj je tamo otišao još pre nekoliko dana. Možda učestvuje u pripremanju doručka, ko bi ga znao. Al mu dobro došlo da ne gleda svoj sunovrat u Prištini, pa da mu pripadne muka. Ovako, lepo će da doručkuje sa Trampom u istoj prostoriji (to je inače velika stvar), a ako mu se kojim slučajem ukaže prilika, šapnuće Trampu koliko ga voli i on, a i cela Priština. Jer, kako stvari stoje poslednjih godina, molitveni doručak se svodi na ovakve baljezgarije.

Molitveni doručak je, inače, događaj koji se svakog prvog četvrtka u februaru održava u Vašingtonu.

Pokretač ovog događaj bio je Abraham Vereide, metodista norveškog porekla. Događaj je prvi put organizovan 1953 godine, a od osamdesetih godina održava se u hotelu Vašington Hilton. Doručku koji se održava u međunarodnoj plesnoj dvorani hotela prisustvuje oko 3.500 gostiju, od kojih je veliki broj istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja sveta. Domaćin na Molitvenom doručku je neko od članova Kongresa SAD, a u njihovo ime organizuje ih fondacija Feloušip , organizacija poznatija kao „Porodica“, čiji je osnivač Vereide bio.

Cilj ovog skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Još od Dvajta Ajzenhauera, svaki predsednik SAD je učestvovao u ovom događaju.

Tradicionalno, skupu se obraćaju dva govornika. Jedan od njih je neizostavno predsednik SAD, a ime drugog govornika se uobičajeno čuva kao iznenađenje za taj trenutak. Pa ćemo tako sutra da se iznenadimo, a verujem da će i Tramp da nas iznenadi svojim visokoumnim govorom, ona baš ume da to priredi.

Epa, nek su živi i zdravi sutra, nek lepo doručkuju, pa da se raziđu do naredne godine kada će se mnogim ljudima iz celog sveta ponovo pružiti prilika da prisustvuju molitvenom doručku, jer očigledano nemaju neku bolju priliku da budu važni.

05.Februar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde