Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM -ZAMAJAVANJE NARODA

ŠTO da ne KAŽEM -ZAMAJAVANJE NARODA

0

Gradski Portal 018 – 28.04.2019

„Do Uskrsa neće biti Aleksandra Vučića na mestu predsednika Srbije“, poručio je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić na protestu 17. marta. Evo ga Uskrs, a evo ga i Aleksandar Vučić. Šta sad? Znači li to da i opozicija ne ispunjava data obećanja narodu? Zamislite samo one, koji jedva čekaju smenu, kako se sada osećaju. Pokvari im Vuk Jeremić Uskrs. Za Jeremića je, međutim, to danas manje važno od činjenice da protesti neće stati i da se, kako kaže, stvari više neće vratiti u pređašnje stanje.

„Ovaj Uskrs je važan, zbog toga što je to Uskrs koji Vučić dočekuje na mestu na kome su mu dani izbrojani. Ne bih povlačio ono što sam tada rekao. Mislim da se upravo tog dana dogodilo nešto što je učinilo da stvari više ne budu kao pre“, kaže Jeremić.

Čekaj malo……teško je čoveku da proprati ovako mudre konstatacije. Dakle, da rezimiramo: Vučić nije smenjen do Uskrsa, ali su mu zato „dani izbrojani“.Dani su svakome izbrojani, zavisi samo od brojke.

A onda: „stvari više nisu iste kao pre“, kaže Jeremić. Pa i nisu. Opozicija je samu sebe pokopala. Najnovija istraživanja agencije IPSOS kažu da je, posle mitinga u Beogradu, rejting Aleksandra Vučića i SNS-a porastao za 6%. A rejting Saveza za Srbiju pao. Ako je na to mislio Jeremić, onda čovek pravo govori. Na osnovu činjenica, ništa ne izmišlja ( što mu se, inače, često događa).

„Ja sam čuo da sam gotov do Uskrsa. Koliko ću ja, to će da zavisi od volje naroda i od toga koliko i dokle budem želeo da se kandidujem, a što se njih tiče, a to se pre svega tiče narodne volje kao i u mom slučaju, ja njih ne vidim ne skoro, nego ni u dalekoj budućnosti blizu bilo kakve vlasti, blizu bilo kakve odgovornosti“, poručio je Aleksandar Vučić iz Pekinga, gde se nalazio ove sedmice.

„Dajte nam fer i poštene izborne uslove“, odgovara opozicija predsedniku.

„Pređen je Rubikon i sada je potpuno jasno da protesti u Srbiji neće stati sve do ispunjenja zahteva građana, a zahtevi građana su između ostalog i da se otvori put ka tome da oni sami slobodno na fer i poštenim izborim biraju svoju sudbinu. Na takvim izborima Aleksandrar Vučič i ovaj režim ne mogu odneti pobedu“, uveren je Jeremić.

A koji su to „pošteni i fer izbori“? Oni na kojima će jeremić da pobedi, a Vučić da izgubi. Ne znam šta da kažem. Pretpostavljam da Vuk Jeremić zna nešto, što mi ne znamo. I verujem da se ne rukovodi onom „što je babi milo, to joj se i snilo.“

Učesnici protesta „1 od 5 miliona“ tvrde da nije dovoljan pritisak na vlast samo vikendom, pritisak treba da se vrši svakodnevno.

„Te viked revolucije, to neće proći. Više dođe kao neki izduvni ventil, na kome se građani pojave, kažu, izviču, isprazne svoj jad, i odu kućama do sledeće subote. Dakle, ili svaki dan ili tražimo drugi način političke borbe“ – kažu. Pa bolje da traže. Ovo, izgleda, ne može da upali. Ovi naši, niški protesti našli drugačiji način borbe – organizovaće tribine, možda i okrugle stolove. To je u redu, jer onoliko , koliko ih se okupilo za poslednji protest, taman može da popuni jedan okrugli sto. Bez uvrede, i ako ćemo pošteno.

Naravno i bez zalaženja u detalje ko je za vlast, a ko za opoziciju. I zašto? Svako ima pravo da bira stranu. Obrni, okreni – opozicija je, najblaže rečeno, loša. Sakupljena zbrda- zdola, okupljena ni

oko čega osim oko mržnje prema Vučiću, i bezidejna do te mere, da ne može da iskristališe par normalnih zahteva upućenih vlasti, kojih će se držati i koji će biti ozbiljni zahtevi, a ne zahtevi tek da bi nešto pisalo na papiru.

U čitavoj priči najgora stvar je – bagatelisanje naroda. Rvu se ko gladijatori u Areni, narod gleda, nešto kao učestvuje navijajući, bez ozbiljnijeg razmišljanja o tome šta će biti kada se borba završi. I jedan u areni padne mrtav. Hoće li se narod tada, ko što je svih ovih godina činio, razići po kućama i čekati narednu borbu, kako bi mogao ponovo da navija. Nikad dosta hlea i igara Srbinu.

28.April

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde