Naslovna Društvo Gurmanlook Niš – Improvizacije na tanjiru

Gurmanlook Niš – Improvizacije na tanjiru

0

Za mnoge kuhinja predstavlja prostoriju u kojoj se hrana sprema samo da bi podmirila osnovne fiziološke potrebe. Ipak, kada kuhinja postane poligon za eksperimente koji donose bogatstvo novih ukusa, jela koja nemaju imena i nastaju čistom domišljatošću, ta prostorija pretvara se u pravu laboratoriju.

Inspirativni umovi već su nadenuli ime “kitchen lab“ onima koji u kuhinji provode vreme kako bi zadivili, najpre sami sebe, a potom i one koji će hranu probati. Može se slobodno reći da je “kitchen lab“ čitav jedan umetnički pravac koji osim kreativnih kuvara zahteva i publiku koja je željna kulinarskih improvizacija.

Domaća kuhinja već se standardno kreće u istim pravcima, a po mišljenju mnogih pristalica spontanosti, valja je ponekad osvežiti trenutnim idejama koje spajaju nespojivo.

Čini se da je najbolje mesto koje objedinjuje kreativne kuvare, publiku željnu novina i dovoljan broj ljudi, upravo bar. Barska kuhinja i kuhinja gradskih pabova i kafića, u poslednje vreme je nalik jedna drugoj, pa se oni hrabriji odlučuju da svoje ideje dopune smelim eksperimentima.


Niš se, ovih dana, podigao na lestvici grada sa dobrom hranom, jer je u svet hrane uplovila eksperimentalna kuhinja Gurmanlook Kitchen Lab koja je već nekoliko prezentacija imala u pabu Labeerint.


Marija Petković

Ideja mlade preduzetnice Marije Petković, majke troje dece, da svoju diplomu profesora engleskog jezika, zameni inspirisanjem nepca gurmana i sladokusaca, krunisala se njenom kuhinjom koja u Nišu postaje prepoznatljiva.

Nišlije će imati tu sreću da će od 15. januara svakog dana moći da probaju ono što u primorskim krajevima nazivaju “gulozecama“ (specijalitetim).

U Balkanskoj ulici, na korak od Nišavskog keja, Marija i njen tim će svoje gurmanluke nuditi Nišlijama i svima onima koji bi zbog dobre hrane naišli u “Vilin grad“.


Isplesti goblen od hrane, na tanjiru, tako da osvoji svojim izgledom nije lako. No, kad se u sve to utka i malo mašte, gurmanske duše i želje da se impresioniraju oni koji vole kulinarske egzibicije, čitava situacija podseća na spoj igre i čarolije.

Kažu da put do srca ide preko stomaka, a jedinstveni i neponovljivi ukusi stvoreni u kuhinjskoj laboratoriji “Gurmanlook“ pisaće istoriju kada je u pitanju modernizacija pristupa spremanju hrane.

Stoga, od utorka, kreativnoj Mariji dugujemo makar jedan zalogaj njenog eksperimenta koji će možda izgraditi dugoročno poverenje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde