Naslovna Društvo Predstavnici kineskih univerziteta posetili Univerzitet u Nišu. U planu razmena studenata

Predstavnici kineskih univerziteta posetili Univerzitet u Nišu. U planu razmena studenata

0
Predstavnici kineskih univerziteta posetili Univerzitet u Nišu
Predstavnici kineskih univerziteta posetili Univerzitet u Nišu foto: GP018

Delegacija od 56 rektora, prorektora i dekana sa 27 kineskih univerziteta posetila je Univerzitet u Nišu s ciljem jačanja akademske saradnje i razvijanja novih mogućnosti za razmenu studenata i saradnji na naučno-istraživačkim radovima.

Osim produbljivanja naučne i pedagoške saradnje, jedna od ključnih tema bila je razmena studenata, što bi studentima sa oba univerziteta pružilo priliku da steknu međunarodno iskustvo, unaprede znanje i prošire profesionalne mreže

Jovan Stepanović
Jovan Stepanović foto: GP018

„Za naše studente to znači nova šansa i mogućnost razmene studenata i boravak naših studenata u Kini, i boravka studenata iz Kine na naš univerzitet. To je budućnost i to doprinosi otvaranju našeg univerziteta, ne samo prema evropskim fakultetima, već i prema svetskim. Nastavljamo da dalje unapređujemo naš univerzitet”, izjavio je Jovan Stepanović, rektor Univerziteta u Nišu.

On je najavio i saradnju između profesora iz Niša i Kine, kako bi obostrano unapredili svoje naučno-istraživačke radove.

U Nišu je nedavno otvoren i Institut „Konfucije”, koji je smešten na Filozofskom fakultetu, što je, kako kažu, znatno ojačalo saradnju niškog univerziteta i kineskih obrazovnih institucija.

Đing Gao
Đing Gao foto: GP018

„Institut „Konfucije” nije samo institut za učenje jezika, već i kulturu i mi smo most za saradnju između Srbije i Kine. Ova saradnja se ne odnosi samo na univerzitetsku, već i na saradnju između industrija. Veoma sam srećna i uzbuđena jer je Niš ugostio delegaciju rektora sa 27 najboljih kineskih univerziteta. Oni će pomoći da se naša saradnja podigne na viši nivo”, poručila je Đing Gao, kineska direktora Instituta „Konfucije”.

Vođa kineske delegacije i zamenica generalnog sekretara Kineske obrazovne agencije za međunarodnu razmenu Bo Fu izrazila je veliko zadovoljstvo što je sa svojim kolegama posetila Niš.

„Veoma nam je drago što smo ovde i što ćemo produbiti saradnju sa Univerzitetom u Nišu. U Niš su došli rektori i prorektori sa 30 univerziteta. Hvala na dobrodošlici i hvala što ste nas ugostili na ovom kampusu”, navela je Bo Fu.

Glavna ceremonija je održana na Univerzitetu u Nišu u, a nakon toga je predviđen obilazak arheološkog nalazišta „Medijana” i Naučno-tehnološkog parka.

Juče je u Palati Srbija u Beogradu održan Kinesko-srpski univerzitetski forum, tokom kojeg je potpisan Memoranduma o razumevanju između kineskih i srpskih univerziteta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde