Naslovna Društvo Obeleženo 80 godina od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

Obeleženo 80 godina od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

0
Polaganje venaca na Trgu kralja Milana
Polaganje venaca na Trgu kralja Milana foto: GP018

Na današnji dan, pre 80 godina, 14. oktobra 1944. godine, u Nišu su se susrele jedinice Crvene armije i srpske divizije, koje su oslobodile Niš od Nemaca. Danas Niš slavi oslobođenje, događaj koji je označio kraj jednog od najtežih perioda u svojoj istoriji.

Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana
Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana foto: GP018

Na Spomeniku oslobodiocima na Trgu kralja Milana položeni su venci i cveće u čast borcima koji su dali svoje živote za oslobođenje Niša. Prema rečima istoričara i člana SUBNOR-a Gorana Milosavljevića, život za oslobođenje Niša dalo je nekoliko stotina vojnika.

dr Goran Milosavljević
dr Goran Milosavljević foto: GP018

„Sve procene govore da je upravo srpski narod u svim krajevima, gde je bilo oružanog otpora nemačkim, italijanskim i drugim okupatorima naše zemlje, dao apsolutnu premoć u smislu ljudstva, u borbama, ali nažalost i u smrti. Preko 1,5 miliona Srba smo izgubili u Drugom svetskom ratu, što na stratištima, što u borbama. Pa tako i za oslobođenje Niša poginulo je više stotina naših boraca i naših oslobodilaca, kojima danas polažemo cveće, sa nadom da nikada ne budu zaboravljeni, sa nadom da antifašistička borba bude danas naš simbol”, poručio je dr Goran Milosavljević.

Vence su položili predstavnici vojske, policije, sveštenstva, boračkih udruženja, ali i predstavnici grada, države i drugi građani Niša.

Đorđe Dabić
Đorđe Dabić foto: GP018

„Na današnji dan sećamo se herojske borbe naših dedova koji su tačno pre 80 godina oslobodili Niš uz lokalna mesta. To je značajan jubilej, i posebno mi je zadovoljstvo što sam danas ovde ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Važno je da nastavimo da vodimo našu državu u pravom smeru, da idemo ka budućnosti, ne zaboravljajući slavnu prošlost, upravo zagledani u budućnost, i u našu decu, koja treba ovde da ostanu na ovim prostorima da žive, stvaraju, da privređuju”, naveo je državni sekretar Đorđe Dabić.

Oslobođenje Niša, poznato kao „Niška operacija“, započelo je 8. oktobra 1944. godine. Akciju su izvodile snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), predvođene generalom Kočom Popovićem, uz podršku Crvene armije i sovjetskog vazduhoplovstva. Oslobođenje je usledilo u trenutku kada su nemačke snage bile opkoljene, a napad avijacije 14. oktobra imao je razorno dejstvo, omogućivši jedinicama NOVJ da pokrenu konačni napad i oslobode grad.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde