Naslovna Društvo Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Tanjom Šljivar

Žene stvaraju, razgovori koji pokreću sa Tanjom Šljivar

0
Žene stvaraju
Žene stvaraju foto: Evropska kuća

Jesen nastavljamo predstavljanjem još jedne dramske autorke, Tanje Šljivar, predstavnice nove generacije naše dramske škole.

Razgovor sa Tanjom Šljivar održaće se u Francuskom institutu Niš (Obrenovićeva 20) u utorak 1. oktobra od 18 časova. Svi zainteresovani za prisustvo događaju, potrebno je da popune prijavni formular na LINK-u.

Tanja Šljivar se već oprobala kao direktorka drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali je na kraju ostala verna vaninstitucionalnom modelu pozorišta, istraživačkoj praksi i saradnji sa velikim brojem pozorišta u zemlji i regionu, ali i u Nemačkoj i širom sveta. Drame su joj izvođene, objavljivanje i scenski čitane na više od deset jezika i to u Bosni i Hercegovini (BNP Zenica); Srbiji (Atelje 212, Narodno pozorište Beograd, Narodno pozorište Užice, BITEF teatar); Nemačkoj (Deustches Theater Berlin,  Scahuspiel Stuttgart, Schauspiel Dortmund, Theater Paderborn), Poljskoj, Finskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Španiji, Austriji i Slovačkoj i Sjedinjenim Državama.

Nagradu Slobodan Selenić, dobila je još kao studentkinja za svoju diplomsku predstavu, Nagradu Borislav Mihailović Mihiz za dramski opus, Sterijinu nagradu dobila je za dramu “Mi smo ti na koje su nas roditelji upozoravali“. Njeno ime publika najčešće vezuje za predstave “Pošto pašteta” u režiji Snežane Trišić i “Kao sve slobodne devojke” u režiji Selme Spahić, koja se igrala u izvođenju Dojčes teatra u Berlinu, ali i Užičkog pozorišta, a od ovog meseca i na sceni Prešernovog gledališča u Kranju. Prošle godine publika je ovu predstavu sa temom maloletničke seksualnosti, koja je podigla priličnu prašinu u regionu, imala priliku da  vidi i na programu 57. BITEF-a.

Razgovor sa Tanjom Šljivar vodi naša saradnica Marija Peternel.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde