Naslovna Društvo Uručene nagrade „Pol Polanski“. Nagrađena novinarka „Zone plus“ Olivera Marković

Uručene nagrade „Pol Polanski“. Nagrađena novinarka „Zone plus“ Olivera Marković

0
Uručene nagrade Pol Polanski
Uručene nagrade Pol Polanski foto: GP018

U okviru manifestacije „Dani češke kulture“, koju organizuje Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ iz Niša, pored tradicionalnog festivala piva, dodeljuju se i nagrade za novinarstvo „Pol Polanski“, koja nosi naziv po američkom novinaru, češkog porekla, koji je godinama živeo u Nišu, tačnije Knez Selu.

Novina ove godine što se tiče dodele nagrada, jeste i Povelja za novinarstvo na jezicima nacionalnih manjina, koju je dobio Jan Špringel iz Kovačice, koji piše i na slovačkom jeziku.

Glavno priznanje za novinarstvo dobila je novinarka televizije „Zona plus“, dok je priznanje za životno delo dobio niški producent Oliver Paunović.

Aleksandra Barton
Aleksandra Barton foto: GP018

„Ove godine smo već imali nekoliko manifestacija. Do juče je bio i „Apel fest“, festival piva, poznat po Jovanu Apelu, koji je osnovao našu nišku pivaru. Smatralo smo da Niš treba da ima takav festival. Prve večeri je bilo otkazano zbog tehničkih razloga, ali biće nastavljeno“, navela je Aleksandra Barton, predsednica Asocijacije „Beseda“ Niš.

Zlatno nasleđe Jozefa Apela
Zlatno nasleđe Jozefa Apela foto: GP018

Prošle godine nagradu za novinarstvo je dobila novinarka televizije „Belami“ Dušica Dejić, dok ove godine, nagrade ide u ruke Oliveri Marković.

Olivera Marković
Olivera Marković foto: GP018

„Inače nisam puno takmičarski raspoložena što se posla tiče, ali ova nagrada znači. Pol Polanski je bio veliki novinar i pisac, i pre svega veliki čovek. Ogromna je čast dobiti nagradu koja nosi njegovo ime i jako obavezuje. Ovo je nagrada za novinarstvo, profesionalnost i hrabrost, a danas je teško biti hrabar i profesionalan novinar u Srbiji“, rekla je Olivera Marković, koja je svoju karijeru započela u Narodnim novinama, a kasnije zavolela i televizijsko novinarstvo.

Producent Oliver Paunović je zaslužan za veliki broj filmova koji govore o životima poznatih Nišlija, ali i mnogih drugih zaslužnih građana Srbije. Takođe, organizator je i sajma automobila.

Oliver Paunović
Oliver Paunović foto: GP018

„Verujem da ću još mnogo toga učiniti za svoj rad, zato što volim svoj grad. Mislim da sam dosta toga dao svom gradu, 26 godina kako trajem u toj medijskoj sferi i produkciji, ove godine je 15. sajam automobila, koji sam dao svom gradu. Došli smo na svetskoj karti da i naš sajam bude vidljiv, kao što je sajam u Beču, Cirihu… ponosan sam na ovu nagradu, verujem da ću još mnogo toga uraditi za svoj grad i siguran sam da imam još puno ideja, koje želim da sprovedem u delo“, naveo je dobitnik priznanja za životno delo.

Po prvi put je dodeljena i nagrada „Pol Polanski“ za novinarstvo na nekom od jezika nacionalnih manjina.

Jan Špringel
Jan Špringel foto: GP018

„Bavim se novinarstvom i u slovačkim medijama, u Slovačkoj pišem i objavljujem tekstove. Izuzetna mi je čast što dobijam nagradu koja se zove po Polu Polanskom, velikom humanisti i odličnom novinaru, Amerikancu, koji je u stvari bio češkog porekla“, poručio je Jan Špringel, novinar RTV opštine Kovačica, i autor rečnika kovačkog dijalekta i brojnih drugih publikacija.

Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“ iz Niša ove godine je uradila i publikaciju „Zlatno nasleđe Jozefa Apela – Niš nekad i sad“, koji prikazuje periodu razvoja Niša kroz industriju, kulturu i druge grane, od dolaska Jozefa Apela i drugih instustrijalaca.

Zlatno nasleđe Jozefa Apela
Zlatno nasleđe Jozefa Apela foto: GP018

Nagrada je uspostavljena pre četiri godine i nosi ime po Polu Polanskom, piscu, novinaru, prevodiocu, pesniku i humanitarcu češkog porekla.

Paul Polanski
Paul Polanski foto: Wikipendija

On je poslednjih 20 godina svog života proveo u Knez Selu. Pisao je knjigu i o bombardovanju Niša. Jednom prilikom je rekao da ne bi menjao Knez Selo ni za jedan grad u Americi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde