Naslovna Kultura Husein Alijević Husa, koji igra Džeja, izabran za omiljenog glumca prve večeri

Husein Alijević Husa, koji igra Džeja, izabran za omiljenog glumca prve večeri

0
Ekipa filma „Nedelja“
Ekipa filma „Nedelja“ foto: GP018

Nakon prijema ispred Gradske kuće u Nišu, i defilea glumaca na motorima do Tvrđave, na Letnjoj pozornici zvanično su otvoreni 59. Filmski susreti. Prve večeri su prikazana dva filma – „Za danas toliko“, a potom i „Nedelja“. Husein Alijević Husa, koji igra Džeja Ramadanovskog u filmu „Nedelja“, ostavio je najjači utisak na nišku publiku prve večeri.

Jedan od najvećih bioskopskih hitova prikazan je sinoć pod vedrim nebom na Letnjoj pozornici.

U javnosti je bilo dosta bure o izboru glumca koji će igrati Džeja, ali nakon što je film izašao, svi su saglasni da je izbor bio idealan.

Nemanja Ćeranić
Nemanja Ćeranić foto: GP018

„To je bio najveći problem. Uveliko smo imali scenario, „kastovali“ smo glumce, ali nismo našli ko će da igra Džeja Ramadanovskog. To mi je i bio najveći strah, međutim, pošto je kasting trajao četiri, pet meseci, u jednom trenutku smo od jednog čoveka, koji je naturščik, koji se pojavi u dve scene, a to je Tefa, on igra u sceni kada uđe u lokal i proziva Džambu da će ga ubiti, on se zapravo setio Huse. Bili smo u fazonu da je to jako interesantno. Prošao je kastinge i odmah smo znali da je to to“, navodi reditelj Nemanja Ćeranić.

Milica Janevski je igrala Marinu Tucaković, što je, kako Milica kaže, poseban izazov igrati osobu koju publika dobro poznaje.

Milica Janevski
Milica Janevski foto: GP018

„Ona je bila vrlo specifična žena u svakom smislu. To je uvek nezahvalna pozicija za glumca, kako da nekoga ko je utkan u svest naroda, odigrati, a ne prekopirati i napraviti karikaturu, nego probati uhvatiti njen duh, a opet da bude moj, a isto i njen. Pokušala sam da nađem što više materijala o njoj, bio je kraći rok za spremanje, pa sam se prepustila svojoj intuiciji i sve je išlo lako“, rekla je glumica.

Stefan Vukić, igra Džejevog prijatelja iz detinjstva, a kao priprema za tu ulogu, poslužili su zabavni razgovori upravo sa njim lično i drugim Džejevim prijateljima.

Stefan Vukić
Stefan Vukić foto: GP018

„Ja sam sa njima sedeo po četiri, pet sati. Pomognu dosta te stvari, jer ti vidiš koja je mera i dokle ide istina, a dokle je preterivanje i laž u nekim načinima izražavanja i ponašanja. Onda možeš da se osećaš sigurno i slobodno da uđeš u to do kraja. To je što se tiče načina govora i ponašanja. Oni su nama dosta nesebično i otvoreno pričali neke intimne stvari vezane za njihove živote, način odrastanja i druženja. To je baš dragoceno“, poručio je Stefan.

Hrvatski glumac Antonio Skarpa priznaje da nije bio upoznat toliko sa delom i životom Džeja, ali kroz pripreme za ulogu šibicara, kaže da je shvatio o kakvom čoveku i umetniku se radi.

Antonio Skarpa
Antonio Skarpa foto: GP018

„Kad sam dobio ulogu šibicara, nisam ni znao šta su šibicari, mislio sam da prodaju šibice. Mi koji smo igrali šibicare nismo imali priliku da upoznamo te ljude koje

glumimo, iz respekta prema poslu koji rade. Imali smo probe sa jednim drugim uličnim psihologom – šibicarem, što je za mene bilo neviđeno. Probali smo shvatimo gde je kuglica, ali ona nije bila nikad ispod“, priseća se Skarpa.

Nemanja Ćeranić ističe da se nada da će film deci, koja žive sličnu sudbinu kakvu je živeo Džej, dati nadu da ostvare svoje snove.

Nemanja Ćeranić
Nemanja Ćeranić foto: GP018

„Okolina je neki način njega oblikovala i da je uspeo da iz te okoline da ispliva. S druge strane, to što je postao, ne bi uspeo bez te okoline i pesme ne bi bilo onakve kakve nam je ostavio. Nadam se da smo uspeli da kod dece koja žive bez roditelja da probudimo nadu i nadam se da to može da utiče na njih“, rekao je reditelj.

On je najavio da u oktobru ili novembru kreće i serija, koja će imati 12 epizoda.

Uloge u filmu tumače: Husein Alijević, Marko Janketić, Zlatan Vidović, Milica Janevski, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Marko Ivanović, Alen Selimi, Ivan Vujić, Ivan Jevtović i drugi.

#Kulura

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde