Naslovna Niš Miloš Nešić izabran za novog predsednika Skupštine opštine Medijana

Miloš Nešić izabran za novog predsednika Skupštine opštine Medijana

0
Miomir Grujović, Miloš Nešić i Dejan Maslaković
Miomir Grujović, Miloš Nešić i Dejan Maslaković foto: GP018

Na današnjoj sednici Skupštine Gradske opštine Medijana, Miloš Nešić sa liste „Biramo Niš“ izabran je za novog predsednika Skupštine opštine. Nešić je izabran tajnim glasanjem, sa 15 glasova za, dok 11 odbornika bliskih Srpskoj naprednoj stranci (SNS) nije učestvovalo u glasanju.


Miloš Nešić, rođen 1985. godine u Knjaževcu, diplomirani je ekonomista i bivši predsednik Studentskog parlamenta na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Osim toga, bio je i predsednik Skupštine Studentske konferencije univerziteta Srbije. Nešić je privatni preduzetnik u oblasti turizma i saobraćaja, a takođe je i licencirani turistički vodič. Jedan je od osnivača Narodnog pokreta Srbije i bio je šef kampanje koalicije „Biramo Niš“ na poslednjim lokalnim izborima.

Nešić je u svom prvom obraćanju najavio da će njegov prioritet biti transparentnost rada Skupštine prema građanima i medijima, te da će svi odbornici biti tretirani jednako, bez obzira na političku pripadnost.

Miloš Nešić, predsednik Skupštine GO Medijana
Miloš Nešić, predsednik Skupštine GO Medijana foto: GP018

„Ovaj dom ćemo mi kao odbornici otvoriti za građane, da čujemo njihove ideje direktno, da možda organizujemo određene debate. Često čujem reč nadležnost. Ne smemo raditi izvan naših nadležnosti, ali nadležnosti ne smeju biti ni izgovor za nevršenje određenih radnji. Nadležnost ne sme biti alibi da ne radimo u interesu građana i u skladu sa izbornim obećanjima. Bićemo partner izvršnoj vlasti, konstruktivni“, izjavio je Nešić.

Matija Đorđević
Matija Đorđević foto: GP018

Takođe, na današnjoj sednici, Matija Đorđević, student završne godine Pravnog fakulteta u Nišu i član pokreta „Kreni – promeni“, izabran je za predsednika Kancelarije za mlade. Đorđević je rođen 2001. godine u Nišu, a do sada nije bio politički aktivan. On je istakao da će se Kancelarija za mlade fokusirati na rad sa mladima i za mlade, naglašavajući da će sve aktivnosti biti dostupne svim mladim Nišlijama, bez obzira na njihovo političko uverenje.

Kritike SNS-a na rad nove vlasti

Nebojša Kocić
Nebojša Kocić foto: GP018

Bivši predsednik Opštine Medijana iz SNS-a, Nebojša Kocić, kritikovao je novu vlast zbog toga što, kako tvrdi, nisu svi odbornici dobili skupštinski materijal na vreme. Takođe, odbornici iz liste „Aleksandar Vučić – Medijana sutra“ zamerili su pravopisne greške u materijalu.

Odbornik Dragan Milić je istakao da je moguće da se radi o grešci u komunikaciji ili namernom propustu službe i obećao da će se utvrditi odgovornost.

Finansijski problemi i deficit budžeta

Mladen Đurić
Mladen Đurić foto: GP018

Novi predsednik Opštine Medijana, Mladen Đurić, ukazao je na ozbiljne finansijske probleme sa kojima se opština suočava, ističući da je budžetski deficit dostigao 13,5 miliona dinara. On je kritikovao prethodnu vlast zbog lošeg planiranja budžeta i prekomernog trošenja sredstava u prvoj polovini godine. Nova vlast je već sprovela uštede ukidanjem 40 funkcija i veruje da će se te uštede odraziti pozitivno na budžet do septembra.

Da podsetimo, na konstitutivnoj sednici održanoj 23. jula, Dragan Maslaković iz grupe građana „Dr Dragan Milić“ imenovan je za zamenika predsednika Skupštine, dok je Miomir Grujović iz iste koalicije postao sekretar Skupštine. Nekoliko dana kasnije, 30. jula, za predsednika opštine Medijana izabran je Mladen Đurić, a njegov zamenik postao je  Marko Aleksić, obojica iz liste „Biramo Niš – Biramo Mеdijanu“. Tada su odbornici Milana Milenković, Jelena Cućić Dimitrijević, i Milena Vakić, kao i Miloš Bošković, koji je prvobitno bio izabran za predsednika Skupštine, prestali da obavljaju odbornicčki mandat jer su imenovani na nove funkcije.

Polaganje zakletve
Polaganje zakletve foto: GP018

Odlukom Skupštine, potvrđeni su mandati novih odbornika iz liste „Dr Dragan Milić“: Milje Milenković, Jelene Ilić i Petra Mitića, kao i Ane Kandić Janković i Ace Jovana Krstića iz koalicije „Biramo Niš – Biramo Medijanu – Miloš Bošković“. Time je novo rukovodstvo u opštini Medijana konačno formirano.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde