Naslovna Niš Zeleno-levi front želi srećan međunarodni dan Roma svim pripadnicima i pripadnicama romske...

Zeleno-levi front želi srećan međunarodni dan Roma svim pripadnicima i pripadnicama romske nacionalne manjine u Srbiji

0
Robert Kasumović
Robert Kasumović fozp: Zeleno-levi front

Koristimo ovu priliku da skrenemo pažnji na činjenicu da je romska nacionalna manjina još uvek najsiromašnija i najdiskriminisanija grupa stanovništva u Srbiji. Visoka stopa nezaposlenosti, loši uslovi stanovanja i problemi pri obrazovanju su najozbiljniji problemi sa kojima se susreću Romi i Romkinje. Težak život romskog stanovništva najbolje opisuje podatak da tek svaki 50. Rom doživi 55 godina.

“Problemi romske zajednice svedeni su na projektne aktivnosti civilnog sektora. Neophodno je da država pokaže političku volju i konkretnim merama pokrene proces inkluzije Romskog stanovništva. Moramo da politizujemo probleme romske nacionalne manjine”, saopštio je Robert Kasumović iz Zeleno-levog fronta.

Upozoravamo i na to da Srpska napredna stranka nakon više od deset godina vlasti ne čini ništa značajno kako bi se olakšao život Romima i Romkinjama. Naprotiv, javnim vređanjem pripadnika Romske nacionalne manjine, čestim isključenjima struje u romskim naseljima i ignorisanjem problema sa kojim se Romi i Romkinje suočavaju, Srpska napredna stranka učinila je njihove živote još težim.

Zeleno-levi front se zalaže za ravnopravno učešće Roma i Romkinja u svim sferama društva. Borba za dostojanstveni život nikada nije uzaludna.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde