Naslovna Društvo Zavod za urbanizan Niš proslavio šest decenija rada

Zavod za urbanizan Niš proslavio šest decenija rada

0

Gradski Portal 018 – 02.04.2019

 Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš svečanom akademijom u Oficirskom domu u Nišu proslavio je 60 godina postojanja i rada. Osnovala ga je opština Niš pre šest decenija i u početku je radilo kao društveno preduzeće. Ova renomirana ustanova i je po prostornom uređenju sledila je neke znatno razvijenije gradove toga doba.

Sa razvojem grada, razvijao se i zavod čiji su prostorni planovi i arhitektonski dometi više puta nagrađivani tokom bogate istorije. Stručnjaci iz Niša učestvovali su u izradi arhitektonskih rešenja i prostornih urbanističkih planova u mnogim gradovima čirom nekadašnje Jugoslavije.

Za šest decenija radili su u 67 opština i gradova Srbije.   U gradu Nišu su dominantni za izradu svih vrsta prostornih, generalnih i planova detaljne regulacije.

Na svečanosti u Oficirskom domu među brojnim zvanicama bili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i načelnica Nišavskog okruga Draga Sotirovski.

Darko Bulatović je zaposlenima čestitao jubilej i istakao da je prava retkost danas pronaći insituciju koja traje šest decenija i funkcioniše sa jednakom stručnošću i znanjem svih ovih godina.

“Ono što smo se trudili za neko ovo vreme koliko sam gradonačelnik, to je da omogućimo slobodu planerima arhitektima, ljudima koji rade u Zavodu za urbanizam, da oni stvaraju sliku modernig grada bez bilo kakvih uticaja sa strane ili politike. Sve što je rezultat njihovog rada biće podržano jer smatram da je to vema značajno za budući evropski moderan grad, moderan centar celog jugoistoka Srbije” rekao je Bulatović i dodao da “Slika našeg grada je vezana za njih, a ta slika mnogo poruka šalje” rekao je Darko Bulatović

Gradonačelnik je naglasio i značaj ovog zavoda čiji su stručnjaci kroz nekoliko decenija svoga rada prostorno i urbanistički postavili temelje modernog grada.

Zavod za urbanizam i dalje će raditi na dva plana, za grad Niš i za ostale opštine. Za potrebe grada Niša izrađuju dvadesetak planova generalne i detaljne regulacije a angažovani su i za okolne opštine i ministarstva. Za republiku Srbiju rade tri važna plana.

“Imamo dvostruku aktivnost. Jedna je za teritoriju grada Niša, naša redovna aktivnost. Kada je u pitanju naša šira aktivnost koja je veoma važna, pored prostornih planova za okolne opštine radimo i tri veoma važna plana za republiku Srbiju.  To su prostorni plan Vlasine, šire zone koja obuhvata nekoliko opština, prostorni plan Zlatibora, zajedno sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, koje smo dobili na tenderima koje ministarstvo raspisuje  i prostorni plan auto puta Niš- Merdare.” rekao je direktor Zavoda za urbanizam mr Miodrag Stanković

Zavod za urbanizam u svom šezdesetogodišnjem radu dobio je niz priznanja i nagrada , među kojima i Priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” 2016. godine za najbolje javno preduzeće u Nišu.  

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde