Naslovna Društvo Za podsticaj poljoprivredne proizvodnje 60 miliona dinara

Za podsticaj poljoprivredne proizvodnje 60 miliona dinara

0

Gradski Portal 018 – 28.03.2019

Ove godine za podsticaj poljoprivredne proizvodnje  Grad Niš će izdvojiti 6o miliona dinara što je više od prošlogodišnjeg fonda skoro  za 50 procenat – rečeno je danas na sednici Gradskog veća.   

Saša Stoiljković

„Za podsticajna sredstva za 2018 ukupno je potrošeno je 35 miliona dinara 465 hiljada dinara.  Na raspolaganju smo imali 40 miliona ukupno budžetski fond. Sada imamo u budžetu predviđenih 60 miliona “ , rekao je Saša Stoiljković, sekretar resornog sekretarijata

Postoje tri karegorije davanja, objašnjava Saša Stoiljković, sekretar resornog sekretarijata. Jedna su direktna plaćanja, druga su mere politike ruralnog razvoja a treća su kategorija podsticajnih sredstava.  

„Ono što će ovogodišnji konkurs razlikovati od prošlogodišnjeg konkursa je veći iznos sredstava za investicije u fizičku imovinu. To je zapravo najtraženija mera . Tu se radi o nabavci stoke, košnica, plastenika i slično. Posebnu pažnju ćemo posvetiti kreditima iako se građani teško odlučuju za njih a više za subvencije“ objašnjava

Za otplatu kredita pri kupovini opreme, grad će umesto proslogodišnjih 500.000 dinara izdvojiti 10 puta veću svotu, odnosno 5 miliona dinara. Kako se planira Grad će finansirati kamatu kod kredita uzetog kod odabrane banke a uz to subvencionisaće još četvrtinu osnovnog duga korisnika.

„Znači ako neko uzme kredit od milion dinara , Grad bi pokrio troškove kamate, ostale osnovne troškove i 250 000 glavnice, tako da bi našem proizvođaču ostalo 750 hiljada na period od tri do pet godina da vrati investicioni kredit.

Predstoji raspisivanje konkursa za banku koja bi pod najpovoljnijim uslovima davala kredite proizvođačima, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Javni pozivi koji se odnose na direkte investicije i ruralni razvoj biće raspisani posle prvomajskih praznika, 3. maja i trajaće do utroška sredstava .

Pravo učešća ima svako registrovano poljorivredno gazdinstvo sa teritorije grada Niša. Na području grada Niša registrovano je preko 6000 poljoprivrednih gazdinstava 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde