Naslovna Društvo Za Časni Krst prvi put se plivalo u Gadžinom Hanu

Za Časni Krst prvi put se plivalo u Gadžinom Hanu

1
Bogojavljanje u Zaplanju

Bogojavljanje u Zaplanju počelo je svetom Liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Grkinji, gde su svi učesnici plivanja za Časni Krst bili pričešćeni a nakon toga događaj se nastavio Litijom do sabornog mesta Krsta, gde je osvećena Bogojavljenska vodica i otvorena tradicionalna „Pihtijada i Rakijada“.

Plivači su nakon toga obavili zdravstni pregled, a događaj dana ali i više od toga bio je organizovanje plivanja za Časni Krst u Gadžinom Hanu na brani na Kutinskoj reci.

Bilo je 15 učesnika, 13 muškaraca i 2 dame, Jelena Zdravković Milenković iz Gadžinog Hana i Saška Serafimović Stevanović iz Niša, a prvi do krsta je doplivao Marko Đorđević rodom iz Sopotnice.

Marko Đorđević je iskusni plivač i poštovalac ove tradicije te mu je ovo bio deseti put da učestvuje, a najveće zadovoljstvo mu je pričinilo to što je prvi put u njegovom rodnom kraju plivao.

Jerej Dušan Janković, paroh zaplanjski je istakao da ovde nema gubitnika, jer su svi danas pobedili.
Za učesnike je Turistička organizacija opštine Gadžin Han obezbedila prigodne poklone, a krst u duborezu pripao je najbržem plivaču.

Svi učesnici su istakli da su oduševljeni ovom organizacijom i svojim učešćem i najavili da će se prijaviti i sledeće godine, a Jerej Dušan ističe da će se dogodine plivanje organizovati u velikom stilu.

Parohija Zaplanjska darovaće blagodarnice za sve učesnike Bogojavljenjskog plivanja. Jerej Dušan napominje da smo svi udruženi učinili da ovaj događaj bude veličanstven i da samo sa Bogom pobeđujemo; Bog se javio!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde