Naslovna Niš Viši sud usvojio 21 žalbu: Gradska izborna komisija će morati ponovo da...

Viši sud usvojio 21 žalbu: Gradska izborna komisija će morati ponovo da razmatra nepravilnosti

0
Izbori 2024
Izbori 2024 foto: GP018

Od 27 žalbi koje je Gradska izborna komisija (GIK) dostavila Višem sudu u Nišu, do danas do 15 časova rešena je 21 žalba, saopštila je portparolka Višeg suda Emilija Stošić.

„U svim predmetima u kojima su donete odluke, usvojene su žalbe i poništena su rešenja Gradske izborne komisije. Dalje postupanje Gradske izborne komisije biće u skladu sa odredbom člana 87. stav 5 Zakona o lokalnim izborima“, kazala je Stošić.

Dragana Milutinović, članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“, izjavila je za agenciju Beta da je Viši sud vratio na ponovno razmatranje GIK-u prigovore koje su članovi Gradske izborne komisije odbacili kao nerazumljive.

„Među našim žalbama koje je Viši sud usvojio nalaze se i naše žalbe na rešenja GIK-a za biračka mesta 10 i 18 u opštini Medijana. Na tim mestima napravljene su najveće nepravilnosti i sada će GIK njih morati ponovo da razmatra“, izjavila je Milutinović.

Milutinović je podsetila da na biračkom mestu broj 18 glasači koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su ti glasovi bili zaštićeni markicom koja treba da garantuje zaštitu podataka. Na biračkom mestu broj 10, zapisnik je, prema njenim rečima, falsifikovan.

GIK ima rok od 10 dana da ponovo razmotri prigovore i odluči o njima. Opozicija, s druge strane, ima zakonsko pravo da uloži žalbe Višem sudu na nova rešenja.

Do sada je GIK donela rešenja o ponavljanju opštinskih izbora na tri biračka mesta, dok nije doneto rešenje o ponavljanju gradskih izbora ni na jednom biračkom mestu.

Predstavnici koalicije „Biramo Niš“, grupe građana „Dr Dragan Milić“, pokreta „Kreni promeni“ i koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“ insistiraju na ponavljanju izbora na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani.

#Politika 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde