Naslovna Društvo Većnica za obrazovanje o vršnjačkom nasilju u niškoj školi: Nemamo ovlašćenja, tačno...

Većnica za obrazovanje o vršnjačkom nasilju u niškoj školi: Nemamo ovlašćenja, tačno se zna ko je nadležan

0
Gradska većnica za obrazovanje Marija Ranđelović na današnjoj sednici Gradskog veća osvrnula se na slučaj vršnjačkog nasilja koji je potresao Niš. Ona je istakla da je to vrlo delikatna tema, za koju Savet bezbednost Grada Niša nema ovlašćenja da deluje, već se tačno zna koje institucije moraju da reaguju.

Većnica za obrazovanje je istakla da postoje protokoli o tome ko je za šta nadležan i da najmanji pogrešni koraci mogu biti opasni po učesnike u nasilju, po žrtvu, pre svega, ali i po samog potencijalnog nasilnika.

Marija Ranđelović,foto:GP018

„U okviru samog protokola najveću ulogu ima škola, bez obzira da li se desilo van škole, u prepoznavanju te vrste nasilja, pravni sistem i naravno pravosudni sistem. Lokalna uprava se ne bavi nastavnim procesom. Mi kao lokalna samouprava možemo da delujemo kao koordinirajući faktor u smislu prevencije, što mi i činimo”, navela je Marija Ranđelović.

Ona je pojasnila da Savet bezbednosti Grada Niša nema ovlašćenja da se bavi nečime za šta nije nadležan, a nema ni mehanizme ni kadar.

O konkretnom slučaju koji se desio u osnovnoj školi „Car Konstantin” nije želela da govori, jer kaže da nema dovoljno informacija.

Poznato je da je Ministarstvo prosvete upoznato sa slučajem i da raspolažu informacijama da ovo nije prvi put da je grupa učenica napala izvesnu devojčicu.

Ovaj slučaj vršnjačkog nasilja je javnosti prvi predočio Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine Grada Niša i prvi čovek niškog SPS-a. On je u svojoj objavi na „Fejsbuku” naveo da su je napale tri drugarice maskirane fantomkama i da su je kamenom udarale u glavo zato što nije uskladila boju dukserice sa bojom ranca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde