Naslovna Društvo Uspon na Crni kamen, 14.januara

Uspon na Crni kamen, 14.januara

0
foto: PRESLAP

Planinarsko društvo „Preslap“ svoje aktivnosti za sportsku sezonu 2024.godine otvara u nedelju, 14.januara, usponom od NIške Banje, do vrha Crni kamen (867 m), na Suvoj planini. Tradicionalno, uvek je prva akcija Planinarskog društva „Preslap“ u svakoj novoj godini upravo uspon od Niške Banje do Crnog kamena, i zato je ova akcija svima u ovom društvu posebno draga, i smatra se temeljem za sve kasnije aktivnosti koje dolaze na red tokom svake sezone, a i za one najveće sportske uspehe u visokogorstvu i na ekspedicijama.

I uvek je januarski uspon na Crni kamen nailazio na odličan odaziv planinara i rekreativaca iz Niša, i ne samo iz Niša. Planinarsko društvo „Preslap“ ovim putem poziva građanstvo i planinare da uzmu učešća na usponu na Crni kamen u nedelju, 14.januara.

Okupljanje učesnika je do 9 sati kod fontane u Niškoj Banji,  gde će učesnike sačekati vodički tim Planinarskog društva „Preslap“. Potom se kreće na uspon, a do vrha Crni kamen treba preći 6 km u jednom pravcu i savladati oko 600 metara visinske razlike. U prvoj etapi, trasa uspona vodi vijugavim „stazama zdravlja“ iznad Niške Banje, potom se ulazi u gustu šumu, staza i dalje krivuda i učesnike izvodi na vidikovac Koritnjak, tačnije na donju poletnu stazu za paraglajdere. Sa ovog mesta odlično se panoramski vide i Niška Banja i Niš. Ova prva etapa je i nešto zahtevnija, i savladava se za nešto preko jednog sata laganog hoda, uz par kraćih odmora. Već od Koritnjaka, staza postaje ravnija, uspon je manje izražen, i trasa vodi popularnim „Sokolovim putem“. Neposredno ispod samog Crnog kamena, sa „Sokolovog puta“ se skreće udesno i izvodi ser završni uspon u zadnjih dvestotinak metara. Sa Crnog kamena, koji je izvanredan vidikovac, može se videti, u daljini, grad Niš, a u neposrednoj blizini, ispod ovog vrha, i oblast Zaplanje, i susedne planine Seličevica i Babička gora. Ipak, najatraktivniji pogled sa Crnog kamena je na dalje prostiranje venca Suve planine, ka vrhovima Mosor, Sokolov kamen i Trem. Crni kamen je prvi u nizu vrhova na potkovičastom grebenu Suve planine, kada se ovaj greben posmatra iz pravca Niša i Niške Banje.

Do Crnog kamena učesnici akcije će izaći za najviše tri sata laganog hoda, a istom trasom, uslediće i povratak u Nišku Banju.

Za ovu akciju, s obzirom da je lokalna, prijavljivanje nije potrebno, već samo treba doći u Nišku Banju – javnim autobuskim prevozom ili vlastitim vozilima, do 9 sati. Potrebno je opremiti se i obući za planinarenje u zimskim uslovma – nositi kvalitetne planinarske cipele, štapove za hodanje, više slojeva garderobe, dobru jaknu, kapu i rukavice. Od hrane poneti par sendviča i slatkiša, za šest sati aktivnosti u prirodi, a potrebna količina vode, koju treba poneti od kuće, jer je na trasi akcije nema – jeste 2 litra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde