Naslovna Društvo Ulica kod Tvrđave menja ime. Jadranska ulica biće ulica Heroja sa Paštrika

Ulica kod Tvrđave menja ime. Jadranska ulica biće ulica Heroja sa Paštrika

0
Ulica Heroja sa Paštrika
Ulica Heroja sa Paštrika foto: GP018

Ukoliko odbornici Skupštine grada Niša na narednoj sednici 21. maja usvoje odluku, ulica od ulaza u Nišku tvrđavu do kružnog toka na Pantelejskoj ulici i Bulevaru Nikole Tesle, odnosno Kralja Stefana Prvovenčanog, poneće ime po herojima sa Paštrika.

Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“ uputilo je Skupštini grada Niša zahtev da jedna ulica ili bulevar u Nišu dobije ime Heroji sa Paštrika. Iz udruženja su istakli da se malo govori o ovoj bici i herojima koji su zaslužni što su Kosovo i Metohija ostali u granicama Srbije.

Vladica Đorđević
Vladica Đorđević foto> GP018

„Inicijativu da jedna od ulica ili bulevara ponese naziv Heroji sa Paštrika smo podneli iz razloga što se malo govori o epskoj Bici na Paštriku. To je nastavak Bitke sa Košara, s tim što je u ovoj bici, koja je bila jedna od najvećih koju je vodila naša vojska, višestruko nadmoćniji neprijatelj pokušao prodor drimsko-kosovskim pravcem sa ciljem da za svega par sati do dva dana ovlada tim prostorom i zauzme Prizren, kako bi razbio odbranu Prištinskog korpusa“, naveo je Vladica Đorđević, kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade, prilikom prijema kod predsednika Skupštine prošlog meseca.

On je podsetio da je u toj bici stradalo 26 vojnika pripadnika te brigade, a preko 120 je ranjeno. S druge strane, ubijeno je 1.400 neprijatelja.

Svečana akademija u Oficirskom domu u čast heroja sa Košara foto: GP018

Sinoć je održana i svečana akademija u Oficirskom domu u čast heroja sa Košara, a domaćin je bila Skupština grada Niša.

Pred odbornicima je trebalo da se nađe i predlog da Bulevar Šabana Bajramovića ponese ime Saše Savića Švabe, vođe niških „Niških vukova“, a da Stočni trg bude preimenovan u Trg Šabana Bajramovića.Nakon velikog nezadovoljstva javnosti, predsednik Skupštine Boban Džunić je privremeno povukao tu inicijativu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde