Naslovna Društvo Ulica ili bulevar u Nišu nosiće ime Heroji sa Paštrika

Ulica ili bulevar u Nišu nosiće ime Heroji sa Paštrika

0
Prijem u kabinetu predsednika skupštine Grada Niša

Udruženje Herojska 549. motorizovana brigada „Car Dušan Silni“ uputilo je Skupštini grada Niša zahtev da jedna ulica ili bulevar u Nišu dobije ime Heroji sa Paštrika. Iz udruženja su istakli da se malo govori o ovoj bici i herojima koji su zaslužni što su Kosovo i Metohija ostali u granicama Srbije.

Vladica Đorđević
Vladica Đorđević foto> GP018

„Inicijativu da jedna od ulica ili bulevara ponese naziv Heroji sa Paštrika smo podneli iz razloga što se malo govori o epskoj Bici na Paštriku. To je nastavak Bitke sa Košara, s tim što je u ovoj bici, koja je bila jedna od najvećih koju je vodila naša vojska, višestruko nadmoćniji neprijatelj pokušao prodor drimsko-kosovskim pravcem sa ciljem da za svega par sati do dva dana ovlada tim prostorom i zauzme Prizren, kako bi razbio odbranu Prištinskog korpusa“, poručio je Vladica Đorđević, kapetan u penziji iz Herojske 549. motorizovane brigade

On je podsetio da je u toj bici stradalo 26 vojnika pripadnika te brigade, a preko 120 je ranjeno. S druge strane, ubijeno je 1.400 neprijatelja.

Predsednik Skupštine grada Niša doc. dr Boban Džunić je primio članove ovog udruženja i obećao da će niška ulica ili bulevar u što kraćem roku dobiti naziv po herojima sa Paštrika.

doc. dr Boban Džunić foto GP018
doc. dr Boban Džunić foto: GP018

„Potrudiću se da u što hitnijem periodu Skupština grada donese odluku i da jedan od bulevara nosi naziv Heroji sa Paštrika. Naših junaka ne smemo da se stidimo i naše junake moramo da pamtimo. Sećanja na naše junake moraju da traju. Narodi koji ne poštuju svoju istoriju, neće imati ni svoju budućnost“, poručio je Džunić.

Na sastanku je dogovoreno i da se u Skupštini održi predavanje o herojskim podvizima naših vojnika tokom ratnih dejstava 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

549. motorizovana brigada je do 1999. godine bila locirana u garnizonima Prizren i Đakovica. Oni su imali zaduženje da brane državnu granicu u dužini od 150 kilometara. Za svoje zasluge su 16. juna 1999. godine dobili orden Narodnog heroja.

Ova brigada je tokom ratnih dejstava 1998. i 1999. godina imala 103 poginula vojnika. Herojska 549. brigada je ugašena 2007. godine nakon vojnih reformi, podsetio je kapetan u penziji.

Džunić je iskoristio taj povodom da naglasi da tadašnju vlast treba da bude sramota zbog te vojne reforme i dodao da su u to vreme topili tenkove i rakete, a da je danas srpska vojska daleko jača.