Naslovna Društvo UKC Niš : Završena rekonstrukcija trećeg sprata zgrade stare više od jednog...

UKC Niš : Završena rekonstrukcija trećeg sprata zgrade stare više od jednog veka

0
prof. dr Tomislav Kostić i prof. dr Zoran Perišić
prof. dr Tomislav Kostić i prof. dr Zoran Perišić foto: GP018

UKC Niš : Radovi na rekonstrukciji trećeg sprata zgrade Klinike za kardiologiju su završeni, a v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, najavio je da će se renoviranje proširiti na prva dva sprata ove 113 godina stare zdravstvene ustanove.

Ukupno 20 miliona dinara biće investirano u kompletnu rekonstrukciju, koja će omogućiti unapređenje prostora i uslova za lečenje. Profesor Perišić izrazio je zadovoljstvo što će se, nakon završetka radova, jedna od angio sala ove klinike, smeštena u novom Kliničkom centru, vratiti u zgradu kardiologije.

prof. dr Zoran Perišić
prof. dr Zoran Perišić foto: GP018

„Danas je veliki dan za Kliniku za kardiologiju, pre svega zbog poboljšanja uslova za oko 2,5 miliona ljudi koji gravitiraju prema našem Kliničkom centru. Završen je tender za prvi i drugi sprat, očekujemo projekat u narednih 30 dana, nakon čega će radovi biti pokrenuti i planirano je da budu završeni do jeseni“, istakao je dr Perišić.

Opremanje klinike podržali su prijatelji UKC Niš, dok je većinu troškova pokrila ova zdravstvena ustanova. Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio je potrošni materijal. Govoreći o značaju niške kardiologije, Perišić je istakao impresivnu brojku od 900 pejsmeker sistema ugrađenih samo prošle godine.

„To je rekordan broj. U poređenju, Klinički centar Srbije izveo je 105 procedura više, dok su svi ostali centri u Srbiji ostali ispod nas. To jasno pokazuje da praktično na jugu Srbije ne postoji drugi centar koji može da se meri s našim. Povećanje broja postelja za nas je od izuzetne važnosti. Trenutno raspolažemo s 56 kreveta umesto normativnih 75, ali očekujemo da ćemo taj broj dostići renoviranjem prostora“, dodao je Perišić.

Direktor Klinike, profesor dr Tomislav Kostić, naglasio je da ova kardiološka ustanova nikada nije doživela takav nivo infrastrukturnih ulaganja, te da će novi, unapređeni uslovi značiti kako pacijentima, tako i olakšati rad zaposlenima.

prof. dr Tomislav Kostić
prof. dr Tomislav Kostić foto: GP018

„Kardilogija u Nišu primenjuje sve metode lečenja koje se koriste u svetskim centrima. Prošle godine smo započeli s implantacijom najnovijih tipova pejsmekera, postavši regionalni lider. Takođe, sprovodimo i elektrofiziološke procedure, a planiramo nabavku novih ultrazvučnih aparata kako bismo primenili najsavremenije dijagnostičke i terapijske metode“, zaključio je dr Kostić.

Klinika za kardiologiju
Klinika za kardiologiju foto: GP018

Klinika za kardiologiju raspolaže s 75 bolesničkih kreveta, od kojih je 12 ambulantnih za pacijente koji dolaze na svakodnevnu invazivnu dijagnostiku. U najavama za budućnost, ova klinika planira uvođenje daljinskog monitoringa pacijenata, što će omogućiti pružanje medicinske pomoći putem telefona.