Naslovna Društvo Udaljenost nije prepreka prijateljstvu sa vršnjacima iz Rusije

Udaljenost nije prepreka prijateljstvu sa vršnjacima iz Rusije

0
foto: Đorđe Bojanić

Osnovna škola „Bubanjski heroji“  iz grada Niša  sarađuje sa školama iz Rusije već pet godina. Đorđe Bojanić, profesor istorije i đakon Dejan Jovanović, nastavnik veronauke, uz odobrenje direktorke  škole „Bubanjski heroji“ Verice Radenković  i uz učešće drugih  nastavnika, uspešno razvijaju ovu interakciju u okviru sporazuma o obrazovnoj saradnji.

Zajedno sa svojim ruskim prijateljima iz Osnovne škole br. 11 grada Šuja (Ivanovska oblast, Rusija) redovno održavaju zajedničke časove i sastanke. Prethodne školske godine preko skajpa su održane konferencije učenika i snimani filmovi o ruskoj pomoći Srbiji, ruskim piscima i proučavanju njihovih dela u srpskim školama. Nedavno je snimljen film o znamenitostima Niša. Tokom proteklih godina snimljeno je ukupno 10 filmova.

Ministarstvo prosvete Srbije je školu u Nišu proglasilo jednom od najboljih u zemlji, a  škola je postala poznata i u Rusiji. U martu 2020. godine Đorđe Bojanić je učestvovao na forumu ,,Balkanski most, Ivanovo 2020″ u organizaciji Jevgenija Osenkova i ,,Rusko-srpskog dijaloga“ sa kojima saradnju ima OŠ ,,Bubanjski heroji“. Govorio je o saradnji sa školama iz Rusije, a posebno sa Rusko-srpskim klubom u Šuji.

foto: Đorđe Bojanić

“Internet, koliko ima svojih loših strana, toliko ima i dobrih, jer je za ovaj spoj svakako zaslužan napredak tehnologije  i obostrana bratska ljubav. Da nije bilo Fejsbuka, možda se ne bi ni rodila ova ideja”, kazao je profesor Đorđe Bojanić za ruski časopis Dijalog. “Poznanstvo sa ruskim kolegama počelo je preko FB stranice i sajta čiji sam glavni urednik srpskaistorija.com. Tu se i začela ideja o našoj saradnji, koja traje više od pet godina”.

Predlog za realizaciju prvog međunarodnog uglednog video časa sa temom „Car Nikolaj Drugi i ruska politika na Balkanu početkom 20. veka” došao je od strane srpskog prijatelja, ruskog profesora istorije Aleksandra Nikolaeviča Muravjova, koji je tada radio u Ponjkinskoj osnovnoj školi iz Ivanovske oblasti, kaže Bojanić i dodaje:

“Sve nas povezuje samo jedan cilj – pamćenje i očuvanje neraskidivih bratskih veza kroz istoriju, kao i upoznavanje posebnosti naša dva naroda”.

Prema njegovim rečima  ova saradnja ima veoma veliki značaj.

“Prepoznali smo zajednički interes koji ima za cilj razvoj međunarodnih društvenih odnosa između škola, uključujući i  raznovrsnu obrazovnu komunikaciju između učenika iz Rusije i Srbije. Jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid učenja đaci upamte svoje školske dane. Učenici su ovu saradnju sa oduševljenjem prihvatili, sve radimo uz saglasnost učenika i roditelja. Celokupan ovaj rad su vannastavne aktivnosti”, kaže Bojanić.

Kolege u školi su prihvatile ovu saradnju. U školi je formiran i tim za Međunarodnu saradnju.

“ Veroučitelj Dejan Jovanović i ja  imamo i odličnu podršku kolega. U radu nam pomažu profesorke srpskog jezika Tatjana Cekić i Dragana Nešić, profesor geografije Aleksandra Colić, profesor muzičke kulture Nataša Miljković,kao i pedagog škole Dragana Stevanović i naravno, direktorka Verica Radenković, koja je podržala i odobrila ovu saradnju”, ističe Bojanić.

Glavni cilj ovog zanimljivog obrazovnog projekta je proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije, kao i obostrano upoznavanje učenika širom Srbije i Rusije sa različitim istorijskim temama.

foto: Đorđe Bojanić

“Sve to kroz dodatne časove učenika osmog razreda, a uz saglasnost roditelja učenika koji su u projektu. Iza nas je veliki broj zajedničkih filmova prevedenih na ruski i srpski jezik. Teme koje obrađujemo veoma su važne za proučavanje istorije naših zemalja i koriste nam i u nastavi kada obrađujemo gradivo koje se podudara sa temom.Svake godine praktikujemo da imamo skajp međunarodne časove. Tako smo u prvom polugodištu imali jedan vrlo zanimljiv skajp čas. Planirali smo i u drugom polugodištu, ali nas je u tome poremetila COVID19 pandemija. Novu tehnologiju koja se već duži niz godina koristi  u našoj školi, iskoristili smo  da našim drugarima iz Rusije prikažemo i upoznamo ih sa događajem iz 1809 godine bitkom na Čegru, junaštvom Stevana Sinđelića i nastankom Ćele-kule. Naši drugari iz Rusije upoznali su nas sa svojim gradom”, objašnjava Bojanić.

Učenici su prezentovali jedni drugima značajne delove iz istorije koji karakterišu njihove gradove i države.

“Kao što vidimo, preko skajpa učenici mogu sarađivati na velikim udaljenostima. Nema barijera, samo je potrebna volja za pokretanje ovakve saradnje, koja kod nas u školi traje već duži niz godina sa različitim školama iz Rusije. Ovakav vid nastave  veoma pozitivno utiče na motivaciju današnjih učenika, kojima nije strana ova nova tehnologija. Ovim načinom lako dolaze do novih informacija i mogu se upoznati sa nekim novim kulturama i istorijom. Na ovaj način se i sklapaju nova prijateljstva na društvenim mrežama među učenicima van granica svojih država i na taj način oni razmenjuju svoja znanja i iskustva”, zaključuje Bojanić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde