Naslovna Društvo Učenici i nastavnici OŠ „Bubanjski heroji“ napravili film o Sretenju

Učenici i nastavnici OŠ „Bubanjski heroji“ napravili film o Sretenju

0
Osnovna škola „Bubanjski Heroji“ iz Niša nastavlja tradiciju stvaranja edukativnih filmova o ključnim događajima srpske istorije, s ciljem očuvanja nacionalnog identiteta i kulture sećanja. Ovog puta, učenici zajedno sa svojim nastavnicima kreirali su kratki film posvećen Državnom prazniku Sretenje.

Državni praznik Sretenje, kao i Savindan i Vidovdan, simbolizuje važne trenutke u istoriji Srbije i ima dubok uticaj na formiranje nacionalne svesti i identiteta. Đorđe Bojanić, nastavnik istorije u OŠ „Bubanjski Heroji“, ističe da ovi praznici predstavljaju temelje naše države i podsećaju na čvrstu vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda.

Učenici ove škole već godinama sarađuju sa svojim nastavnicima kako bi kroz filmsko stvaralaštvo obradili važne teme iz srpske istorije. Đorđe Bojanić, zajedno sa đakonom Dejanom Jovanovićem i nastavnicom muzičke kulture Jovanom Đokić, vodi ove projekte koji su postali nezaobilazan deo obrazovnog programa ove škole.

„Napravili smo ovaj film kako bismo jačali osećaj rodoljublja i nacionalnog ponosa kod naših učenika, što je od suštinskog značaja“, naglašava Bojanić.

Osim toga, škola se trudi da podstakne decu da cene i poštuju različitosti, verska opredeljenja i nacionalne manjine. Kroz svoj rad, nastavnici ističu važnost učenja iz sopstvenih grešaka i kulture sećanja na istorijske događaje koji su obeležili srpski narod.

Prošle godine, učenici su priredili dokumentarni film o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, pozivajući građane da istaknu srpske zastave na prozore. Takođe, obradili su temu Pogroma koji se desio 17. marta 2004. na Kosovu i Metohiji, kako bi se sačuvalo sećanje na stradanja srpskog naroda.

Na kraju prošle školske godine, učenici i nastavnici su stvorili dokumentarni film pod nazivom „Povlačenje srpske vojske preko Albanije 1915. kroz pesmu i sećanje“, što je još jedan primer njihove posvećenosti očuvanju nacionalne istorije i kulture.

„Radujemo se što možemo doprineti obrazovanju naših učenika kroz ovakve projekte i nadamo se da će naša dela inspirisati druge škole i zajednice da se angažuju na sličan način“, zaključuje Đorđe Bojanić.

Osnovna škola „Bubanjski Heroji“ nastavlja da bude primer izvanrednog angažovanja u promociji srpske istorije i kulture, te da inspiriše nove generacije da neguju i čuvaju nacionalno nasleđe.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde