Naslovna Društvo U Srbiji bacio diplomu, u Čikagu se zaposlio

U Srbiji bacio diplomu, u Čikagu se zaposlio

0

Ne kajem se što sam se odrekao jedne diplome, uradio sam to zbog svojih drugova i sebe, pokušao sam sve, ali posla nije bilo, morao sam da odem iz zemlje. Ovo su reči Nišlije Branimira Đurića (26), diplomiranog turizmolog i mastera geografije, koji se odrekao fakultetske diplome turizmologa preko novina zbog partijskog zapošljavanja u Srbiji.Branimir sada živi u Čikagu, radi u transportnoj kompaniji svog školskog druga i drži časove geografije srpskoj deci u jednoj školi. Kaže da se ne kaje nimalo što se odrekao diplome, jer da to nije uradio, ne bi počeo da ostvaruje svoje snove.

– Kad me stigne tuga, samo pomislim na to da ljudima u mojoj zemlji nisam bio potreban i da su me lako pustili da odem, kao što kaže pesma Beogradskog sindikata: „Ja sam morao da odem, takav nikom nisam treb’o“ – kaže Đurić.

Ovaj mladi Nišlija, koji je napustio svoj rodni grad pre dva meseca, kaže da je i u Čikagu kao kod kuće, da ima puno „naših“ koji su čitali o njemu i koji mu rado nude da mu pomognu ukoliko mu je to potrebno. Planira da nostrifikuje diplomu mastera i da upiše školu za pilote, a usput bi voleo da se bavi svojim primarnim zanimanjem da bude profesor geografije.

– Ovde ništa nije nemoguće, sve što poželiš može da ti se ostvari, samo treba naporno da radiš, budeš odgovoran, uporan i to je to – priča on.

Kako kaže, njegovi vršnjaci u Americi imaju sve, voze skupe automobile, rade, zarađuju, izlaze i po njegovom mišljenju, vode bezbrižan život za razliku od mladih u Srbiji.

– Njihova glavna obaveza je gde će se i kako zabaviti – priča Đurić.

Na posao u Srbiji je čekao godinu dana, ali kaže da je situacija takva da i pored dve fakultetske diplome, nije mogao da nađe posao u struci. Na razgovor ga je pozivao i bivši ministar Milan Bačević, ali do tog susreta nije došlo.
U Americi rade po dva posla.

„Ukoliko neko radi dva posla, za jedan mesec može da zaradi deset puta više nego što je iznos prosečne plate u Srbiji. Plate su veće, a hrana je jeftinija nego kod nas“, zaključuje Branimir.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde