Naslovna Društvo U Dečjem kulturnom centru održva se XXIII Božićni turnir u šahu

U Dečjem kulturnom centru održva se XXIII Božićni turnir u šahu

0

Gradski Portal 018 – 05.01.2019 
Novinar – Emilija Ostojić Kaculj

Šahovsku juniorsku novu godinu Dečji kulturni centar započeo je danas tradicionalnim  Božićnim turnirom. 

Ova, 23. po redu manifestacija se igra u dve starosne kategorije: predškolci i dečaci i devojčice do četvrtog razreda i starija grupa koja se rejtinguju od petog razreda do 20.godina.

Pravo nastupa imaju sva deca, Organizator , Dečji kulturni centar, je obezbedio figure i satove, a za najuspešnije takmičare obezbeđene su vredne nagrade (pehari i medalje.)

Kako kaže FIDA majstor Dragan Živić iz Dečjeg kulturnog centra, organizator ovog takmičenja, prijavila su se  takmičara iz Vlasotinca, Blaca, Kruševca , Aleksinca, Kragujevca i Niša.

Mnogi i ne znaju ali veliki broj dece u ovo vreme igra šah. Organizuju se stalno turniri, ali je ovaj po nečemu poseban


Dragan Živić

“ Moglo bi se reći da skoro svaka opština ima svoje turnire. Svakodnevno imamo dečje turnire, bilo pri školi, bilo pri klubu, okružni, gradski. Ovaj turnir ima specifičnu težinu jer je posvećen najvećem prazniku. Veliki broj dece je na raspustu i ovim turnirom počinjemo šahovsku godinu. Očekuju nas brojna takmičenje. Već narednog vikenda imamo okružno kadetsko prvenstvou školi Mika Antić”, keže Živić.

Dragan Živić kao dugogodišnji iskusni šahista i trener kaže da su najbolje godine za početak učenja šaha u predškolskom periodu, od pet  do šest godina.

“ Neće svi biti velemajstori ali je važno da se deca bave nekim korisnim aktivnostima, da idu na takmičenja, da razvijaju logiku, da se bolje socijalizuju u društvu.  Deca koja uče da igraju šah po pravilu su odlični matematičari koji osvajaju nagrade na takmičenjima i u kasnijem životu inženjeri , programeri, doktori. Trasiran im je put ka nekoj eliti”, objašnjava Dragan Živić.


Dimitrije Stanković

Dimitrije Stanković ima 14 godina, naučio je da igra šah u petoj godini a u šestoj je već počeo da trenira. Više puta je do sada učestvovao na šahovskim turnirima na kojima je osvajao pehare i nagrade.

“Šah igram već osam godina. Naučio me deda, a igrao sam šah i sa tatom. Zavoleo sam šah. Krenuo sam u školi na šahovsku sekciju zajedno sa drugom i to mi se baš svidelo, kako zbog društva tako i zbbog toga što je interesantna igra. Igrao sam od gradskih , okružnih do  evropskih i svetskih prvenstava. Dugo godina učestvujem na Božićnom turniru. To je tradicionalni turnir i jedan je od najačih kadetskih turnira u Nišu”, kaže Dimitrije koji kaže da je najvažnije u šahu vežbanje i trening.


Iva Milenković

Iva Milenković ima 12 godina , iz Niša je i kako kaže počela je da trenira šah jer je to bilo popularno u odeljenju

“ Videla sam kako je njima lepo, kako su posle škole odlazili na šah i tako sam i ja počela da vežbam. Dugo treniram, tri, četiri godine, i nije mi prvi put da učestvujem na turnirima. Očekujem jedan od boljih plasmana. “ , kaže Iva koja preporučuje vršnjacima da igraju šah jer je to, kako kaže “gimnastika za mozak”.

Tokom dana će se održati turnir a u večernjim satima očekuje se proglašenje pobednika .

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde