Naslovna Kultura U Biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu veče posvećeno piscu i istoričaru...

U Biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu veče posvećeno piscu i istoričaru Nebojši Ozimiću

0

„Knjigom „Ajvar bluz“  koja je izašla u izdanju „Svetionika“ želeo sam da zaokružim 25 godina od objavljivanja moje prve knjige“, rekao je na promociji svoje knjige u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ u Nišu pisac i istoričar Nebojša Ozimić. Ovom prilikom predstavljene su   dve knjige „Nebojša Ozimić – bibliografija radova (1991-2018)”, dr Milene Žikić i „Ajvar bluz (odabrani radovi)” Nebojše Ozimića.

 „Moj Niš…pamtim ga po mirisu pečenih paprika za ajvar (s jeseni); od skoro za zemlju prikovanih teških, kišnih oblaka taj miris nije mogao dalje i ostajao je negde između neba i zemlje, na našu veliku radost koju sam ja, sa druge strane, doživljavao kao vrstu slatkaste boli (nije prijatno, sav si rasejan i nikakav ali ne bi da ovo prođe). Trajno sam ostao vezan za ovo doba godine i ovaj miris i Niš u to vreme. Mnogo puta mi se dogodilo da sam u oktobru mesecu bivao u drugim državama i mogu reći da ni u jednoj od njih grad tako lepo ne miriše na detinjstvo kao što je to slučaj sa mojim rodnim gradom“, napisao je u svojoj knjizi a na samoj promociji ispričana je i lepa, interesantna priča o nastanku imena knjige.

Ozimić je u ranu jesen,  šetajući ulicom sreo komšiju koji je stajao , jednom nogom oslonjen na zid . Na pitanje „Kako si“? komšija je odgovorio. „Lepo se osećam,  baš lepo, kao kad slušaš bluz pa ti dođe da zaplačeš „ rekao je čovek oslonjen na zid a Nebojša je odgovorio „ Kad imam taj osećaj ja koristim termin ajvar. „To ti je to stanje, kad se sećaš  nečeg što ti je lepo„ Onda neka bude „Ajvar bluz“ saglasiše se komšije a Nebojša Ozimić upravo tim terminom nazva svoju knjigu. Ajvar bluz je stanje kada ti je nešto toliko lepo da ti pođu suze na oči.

 „Ajvar bluz je prva od tri knjige koje će biti objavljene a koje je trebalo da uvede čiotaoca u ono šta sam ja do sada radio“ objašnjava Ozimić. Zbog toga je radni naziv knjige bio  „Ajvar bluz, uvodna knjiga“. Kada počinjete da pišete nešto što je memoarska građa onda imate potrebu da kažete ko piše tu memoarsku građu. U knjizi „Ajvar bluz“ su izdvojena najdraža moja ostvarenja iz poezije, proze, drame, i naučnih radova. Odabir svega onoga što je godinama rađeno. Ima istoriografskih radova za koje sam se opredelio da ih izdvojim, ne zbog njihove važnosti  u istoriografskom smislu, već zbog toga što su meni značili nešto u određenom periodu i kasnije ostavili traga u segmentu koji su pokrivali. Takođe objavio sam neke priče koje su vrlo lepo bile primljene na portalima gde su bile objavljivanje i prosto sam smatrao da je grehota da to ne bude i objavljeno“, objašnjava autor knjige.

Stil pisanja Nebojše Ozimića, je lak, prijemčiv, životan, a ipak pun književne lepote.

„ Ja prilično lako pišem.Možda zbog toga što je moja osnovna i prva želja kao klinca  bila da budem pisac  kad odrastem. Ja to volim . Kao neko ko se bavi pisanjem želim da budem vrlo konkretan u izražaju i da to na što pitkiji način , neku misao koju imam , prenesem čitaocu. Sebe sam hvatao u situacijama da sam želeo da piše kao Momo Kapor. Smatram da je on tu dostigao savršenstvo lake a tačne priče“, dodaje Nebojša Ozimić.

Autora knjige „Ajvar bluz“ posetioci Logora na Crvenog kstu mogu često da sretnu jer Nebojša je istoričar Narodnog muzeja u nišu.

„Profesionalno sam vezan za logor na Crvenom krstu, za izučavanje problematike drugog svetskog rarta. S obzirom da to nikada nije bio moj prvi izbor već, nametnut pa prihvaćen , trudim se da što više mogu sa svojim kolegama sačuvam sećanje na žrtve koje smo mi kao narod podneli u Drugom esvetskom ratu, bez obzira na te neke političke podele i da jednostavno doprinesemo očuvanju sećanja na Niš“.

Nebojša Ozimić najavljuje još dve knjige, nastavke prvog „Ajvar bluza“. U drugoj i trećoj knjizi „ će se pisati o Nišu kakvog više nema“

„U drugoj knjizi pisaću o  Nišu mog detinjstva. A u trćoj će biti Niš koji je otprilike do pre dvadeset godine. Ta treća knjiga će biti objavljena posthumno  s obzirom da će tu biti priča koje neće svakome odgovarati“ sa dozom prepoznatljivog Ozimićevog humora kaže autor.

O „Ajvar bluzu“ ali i o mnogim drugim delima  i događajima koje je Nebojša Ozimić pisao ili doživeo  na promociji je govorila Biljana Stanojević, urednica i izdavač ove knjige.

„Ne možemo pričati o „Ajvar bluzu“ koji je čudesan, a da ne napravimo  osvrt na ranije stvaralaštvo Nebojše Ozimića. „Ajvar bluz“ je knjiga koju uvek možete nositi sa sobom, gde god da odmarate ili želite da se informišete o ma čemu iz života koji je propratio period od mnogo godina ranije do danas. Ozimić je beležio istorijske činjenice, pisao je o onome kroz šta je prošao dok je stvarao sva svoja dela,“ kaže Biljana Stanojević.

„Ono što se meni posebno dopalo je priča o Dragiši Cvetkoviću, koji je prikazan u pozitivnom svetlu. To su sve istorijski tačni podaci, a ono dobro što je Cvetković uradio, palo je u vodu potpisivanjem pakta sa Hitlerom“ objašnjava Biljana

Ozimić je napravio jedno kompleksno delo, kaže urednica knjige.

„ Ozimić je stvaralac koji se nije zadržao na jednom žanru. Pisao je poeziju, prozu, romane, scenario za filmove, stručne radove o Konstantinu, hrišćanstvu, vrlo širok dijapazon onoga što je pisao do sada  i sve to, u fragmentima, ukomponovano je u knjigu  „Ajvar bluz.““

Na promociji u Narodnoj biblioteci predstavljena je još jedna knjiga vezana za ime i delo Nebojše Ozimića.

Milena Žikić , doktor istorijskih nauka priredila je bibliografiju radova Nebojše Ozimića od 1991. do 2018. godine kao posebnu knjigu.

„Nisam sanjao da ću za života da doživim ovu knjigu,“ rekao je Ozimić na promociji.

„Personalna bibliografija Nebojše Ozimića obuhvata istoriografska i književna dela nastala u periodu od 1991. do 2018. godine. Uvertiru u pisano stvaralaštvo predstavljaju književna dela uz stalno prožimanje kroz istorijske periode. Predmet istraživanja većine popisanih monografija, studija, rasprava i radova se odnosi na događaje iz antičke i savremene istorije. Na osnovu toga, rad ovog istoričara možemo podeliti u dva perioda . Prvi period je od 1977- 2012, posvećen je temama iz antičke istorije, dok godine koje slede, zaključno sa 2018. obuhvata teme iz perioda Drugog svetskog rata. Pomenuti naučni rad imao je prevode  na egleskom i francuskom jeziku,“ rekla je dr Milena Žikić.

Istraživački dometi Nebojše Ozimića, nastali kao rezultat 27 godina istraživačkog rada, pružaju sagledavanje istorijskih pojava i procesa u širem kontekstu od dosadašnjeg. Na taj način, istoričar Ozimić opravdava prihvaćeno saznanj da istorijska istina nije dosegnuta, već da svaka generacija svojim otkrićima obogaćuje i širi krug saznanja.“ rekla je dr Milena Žikić, istoričar i bibliotekar koja je priredila ovu bibliografiju.

Bibliografija Nebojše Ozimića obuhvata 184 dela, što stručnih radova i priča.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde