Naslovna Kultura Tvrđava kao nepresušan izvor inspiracije za umetnike

Tvrđava kao nepresušan izvor inspiracije za umetnike

0
Tvrđava kao nepresušan izvor inspiracije za umetnike foto: GP018

Umetnici iz niškog udruženja „Luna“ okupili su se kod Bali-begove džamije, kako bi u prirodnom ambijentu okruženi zidinama Tvrđave stvarali svoja umetnička dela, sa motivima ovog simbola Niša.

Umetnici na ovoj jednodnevnoj likovnoj koloniji imaju zadatak da naslikaju unutrašnjost ili samu Tvrđava, a iz udruženja „Luna“ navode da je to odlučeno jer je ovaj simbol Niša nedavno obeležio tri veka postojanja, a nedavno je otvorena i Beogradska kapija.

„Veoma je inspirativno stvarati u prirodi. Uglavnom se slika ulje na platnu. Razni senzibiliteti su tu, svi slikaju ono što najviše vole da rade. Pošto smo u prirodi, ovo je i tematska kolonija i ima svrhu da oslikaju Tvrđavu, unutarašnjost ili samu Tvrđavu“, navodi Marija Ilić iz Udruženja umetnika „Luna“.

Ona dodaje je veoma inspirativan spoj modernog i starog Niša. Zato je Tvrđava nepresušan izvor inspiracije.

Završena umetnička dela biće donirana. Slike će krasiti školu, a to će najverovatnije biti neka škola na selu u opštini Crveni krst, navodi Marija Ilić.

Ovo udruženje je osnovano kao Udruženje likovnih amatera „Adlun“ još 1969. godine, pri Domu JNA, a 1973. godine prelazi pod okrilje Saveza amatera Niša.

Prvi Predsednik Udruženja likovnih amatera Niša bio je Živojin Lekić. Nakon njega ovo Udruženje je uspešno predvodio, skoro deset godina, Đorđe Mačukanović. Njih dvojica su osnivači društva „Adlun“, koje sada nosi ime „Luna.“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde