Naslovna Ekonomija Trbina – Unapređenje regionalnog i održivog razvoja

Trbina – Unapređenje regionalnog i održivog razvoja

0

Gradski Portal 018 – 26.12.2015

Savet za privredu GrO SNS Niš organizovao je tribinu „Unapređenje regionalnog i održivog razvoja Srbije“ na kojoj je dr Aleksandra Tomić, predsednik odbora za privredu, regionalni razvoj, turizam i energetiku u Skupštini Srbije prisutne upoznala sa značajem regionalnog razvoja, novim zakonskom odredbama i govorila o tome šta je potrebno menjati zarad bržeg i boljeg privrednog razvoja.

„ Na jugu Srbije postoje veliki potencijali, ne samo u Nišu,već i u Pirotu, Vranju, Kuršumliji , Leskovcu i ono što će država od sledeće godine uraditi jeste otvaranje mogućnosti da i domaći investitori, ne samo strani, ulože svoj kapital u određene projekte i budu stimulisani od strane države“, rekla je Tomić.

Ona je objasnila kako će novim zakonom koji se odnosi na poljoprivredu biti uređena mogućnost da mali proizvođači zakupe od države zemljište koje će obrađivati. Drugi deo tribine bio je posvećen novom Zakonu o privrednim komorama.

„ Ova tema interpretirana je na potpuno pogrešan način u smislu lokalnog ekonomskog razvoja. Ona suštinski predstavnja potpunu decentralizaciju i oživljavanje privrednih aktivnosti , gde nećemo više imati 16 regionalnih Privrednih komora, već 29. Upravnjanje će biti suštinski integrisano, s tim što ćemo imati i mogućnost plasmana u inostranstvu i to je urađeno po modelu razvijenih ekonomija poput Austrije i Nemačke“.

Ovom tribinom zaista želimo da sve upoznamo sa tim koliko je regionalni razvoj bitan i kako će uticati na gradove, pogotovo jug Srbije. Priliv stranih direktnih investicija mnogo zavisi i od nas samih i naših lokalnih samouprava, koliko su suštinski sposobni da stvore ambijent povoljan za investitore, rekla je Tomić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde