Naslovna Društvo Takmičenje u pekarstvu za decu sa smetnjama u razvoju: „Ta deca su...

Takmičenje u pekarstvu za decu sa smetnjama u razvoju: „Ta deca su temeljna i posvećena radu“

0
Takmičenje u pekarstvu za decu sa smetnjama u razvoju
Takmičenje u pekarstvu za decu sa smetnjama u razvoju foto: GP018

U atmosferi ispunjenoj entuzijazmom i kreativnošću, u niškoj Specijalnoj školi „Bubanj“ održano je Republičko takmičenje u pripremanju pekarskih proizvoda, u kojem su učestvovala deca sa smetnjama u razvoju. Ovo takmičenje organizuje Ministarstvo prosvete i time podstiče inkluziju i poboljšanje šansi za pronalazak posla.

U Srbiji postoji 48 škola koja se bave decom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Od tog broja 22 škole imaju i osnovno i srednje obrazovanje, a 12 škola sa srednjim obrazovanjem nude smer za pekare i pripremače namirnica.

Silvana Pavlović
Silvana Pavlović foto: GP018

„Naše učenike jako cene poslodavci, to je nešto neverovatno. Onog trenutka kad zadobiju njihovo poverenje, tog trenutka nastaje potpuno oduševljenje poslodavaca, jer su to uglavnom deca koja su temeljna i posvećena radu“, kaže Silvana Pavlović iz Zajednice škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, koja je i organizator ovog takmičenja.

Ona ističe da su takmičari koji su trenutno u Nišu gotovo svi zaposleni. Međutim, ona smatra da je neophodno da resorno ministarstvo osavremeni program ovog smera.

Marina Perić
Marina Perić foto: GP018

„Jedan od smerova na koji smo najviše ponosni je smer za pekare. Srećni smo jer smo u mogućnosti da svojim učenicima pružimo kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje da nakon srednje škole mogu da se zaposle, da budu svoji ljudi i da mogu finansijski da se osamostale, što nam je i glavni cilj“, kaže direktorka škole „Bubanj“ Marina Perić.

Na prošlogodišnjem takmičenju u Jagodini „Bubanj“ je osvojio prva mesta. Direktorka dodaje da škola poseduje modernu pekaru koja omogućava učenicima da pokažu svoj talenat.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 11 srednjih škola za decu sa smetnjama u razvoju. Jedan od glavnih ciljeva ovog takmičenja je podsticanje samopouzdanja i samostalnosti kod dece sa smetnjama u razvoju, pružajući im priliku da pokažu svoje veštine i doprinesu zajednici na jedinstven način.

„Bubanj“ nudi široku ponudu smerova u srednjem obrazovanju: bravar, autolimar i metalostrugar, šivač tekstila, pekar, cvećar-vrtlar, ženski frizer, manikir-pedikir i knjigovezac.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde