Naslovna Društvo Sutrašnja premijera predstave „Prasetina na 178 načina“ nam donosi zanimljiv pristup ozbiljnom...

Sutrašnja premijera predstave „Prasetina na 178 načina“ nam donosi zanimljiv pristup ozbiljnom problemu

0
Press „Prasetina na 178 načina“ foto: GP018

Pred sutrašnju premijeru predstave „Prasetina na 178 načina“ u Narodnom pozorištu u Nišu autori i glumci su govorili o ovom umetnički smelom i izazovnom komadu. Autorima nije bilo lako da žanrovski smeste tekst, da na nađu ton, ali ističu da su prezadovoljni rezultatom, u šta će moći da se uveri i niška publika.

Autorka teksta je mlada Vranjanka Aleksandra Jovanović. Iza laganog tona naslova se krije ozbiljna priča, od koje se, prema mišljenju autorke, često okreće glava na drugu stranu.

Aleksandra Jovanović foto: GP018

„Naslov je vrlo jednostavan, ali sam ja pogrešno očekivala da će biti odmah razumljiv i dešifrovan, ali to nije tako. 178 načina zato što se ta brojka odnosi na član u Krivičnom zakoniku, nasilna obljuba, odnosno silovanje. U srži ovog komada osim tog nasilja, humora jeste jedan moj obračun sa stvarima koje su previše gadne, da bi, bar za mene, bile izrečene onakve kakve jesu“, navela je Aleksandra Jovanović.

Ona je dodala da su humor i prenaglašavanje alati koji će zadržati publiku na toj temi, od koje mnogi odmah skrenu pogled i kojoj se pristupa senzacionalistički i banalno.

Upravo spoj tih tonova je bio izazovan za samu realizaciju predstave. Rediteljka Sonja Petrović ističe da je važno da se govori o temi nasilja u društvu, koje se letargično odnosi prema njemu.

Sonja Petrović foto: GP018

„Proces je bio izazovan na više nivoa, kako glumačkom, tako i rediteljskom, pre svega, kako pronaći žanr kojim se priča ova tema. Aleksandra Jovanović se nekako humoristički obračunava sa nasiljem, tekst je nabijen nasilje, povišenim strastima, agresijom, ali se ona nekako duhovito obračunava s tim stvarima“, kaže Sonja Petrović.

Autorke ističu da se ova predstava obračunava sa patrijarhalnim sistemom i nametnutim rodnim ulogama, kako ženama, tako i muškarcima.

Priča je prenaglašena, satirična, groteskna i ne predstavlja sam realizam, već prenaglašen odnos lika prema svetu. To obećava dobru zabavu, posle koje sledi i dobro promišljanje.

Milica Filić foto: GP018

Mlada glumica Milica Filić će imati vrlo zahtevan zadatak, a to je igranje više uloga. Ona je istakla da je to velika stvar za mladog glumca, naročito zbog toga što su, kako ona kaže, uloge veoma slojevite.

Miloš Cvetković foto: GP018

Glumac Miloš Cvetković nije mnogo otkrivao o samoj predstavi, ali je rekao da mu je ovo bio definitivno najlepši proces pripreme predstave.

Prasetina na 178 načina foto: GP018

Premijera predstave „Prasetina na 178 načina“ je sutra 30. januara u 20 sati u Narodnom pozorištu u Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde