Naslovna Društvo SUBNOR obeležava Dan pobede i 76 godina osnivanja – Niko ne može...

SUBNOR obeležava Dan pobede i 76 godina osnivanja – Niko ne može govoriti rečitije o miru od onih koju su se borili u ratu

0
SUBNOR obeležava Dan pobede i 76 godina osnivanja
SUBNOR obeležava Dan pobede i 76 godina osnivanja

Povodom obeležavanja 9. maja Dana pobede nad fašizmom i 76. godišnjice osnivanja Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije biće održana svečana akademija. Proslava će biti održana danas 7. maja u Domu Vojske u Nišu pod nazivom „Niko ne može govoriti rečitije o miru od onih koju su se borili u ratu“.

Na obeležavanju ova dva značajna datuma iz naše slavne istorije govoriće Anđelko Milićević, pukovnik u penziji i predsednik SUBNOR-a Srbije Grada Niša, kao i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Svečana akademija biće održana u maloj sali Kluba Vojske s početkom u 19 časova, a u umetničkom delu će učestvovati:

Vojni orkestar – Niš, Orkestar KoV Vojske Srbije, glumac Miroslav Jović, prvak drame Narodnog pozorišta Niš, Marija Okičić, glumica Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ iz Prokuplja, Marko Milisavljević, muzički umetnik master muzičke umetnosti, Nikola Stamenković, tenor, student četvrte godine Fakulteta umetnosti u Nišu, Nada Nikolić, Ivan Stevanović i Vladan Karadžov, profesori Muzičke škole Niš, Akademski folklorni ansambl SKC-a Niš „Oro“, i Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Niša.

Voditelji programa su glumci Marija Okičić i Miroslav Jović.

Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR) je jedinstvena antifašistička, patriotska, nestranačka, boračka, invalidska, kao i humanitarna organizacija od posebnog i javnog značaja u Republici Srbiji.

SUBNOR je osnovan 9. maja 1948. godine radi očuvanja i negovanja tradicija narodnooslobodilačke borbe, obezbeđivanja socijalne sigurnosti boraca i ratnih vojnih invalida i njihovih porodica, porodica palih i umrlih boraca, kao i razvoja napredne socijalističke zajednice.

Istog dana se obeležava i Dan pobede, kad je kapitulacijom nacističke Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Od tada se 9. maj obeležava kao Dan pobede.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde