Naslovna Niš ŠTO da ne KAŽEM – VREME JE ZA “OPASULJIVANJE”

ŠTO da ne KAŽEM – VREME JE ZA “OPASULJIVANJE”

0

Gradski Portal 018 – 09.11.2018

Javno-Komunalno Preduzeće ‘’Gorica’’ dobiće od grada 70 miliona dinara ,kako bi namirilo dugovanja prema svojim radnicima,koji su tužili firmu. Sudske sporove protiv ovog preduzeca vodi 224 radnika.U međuvremenu je dogovoreno da problem dugovanja bude rešen medijacijom, kako bi Gorica izbegla ogromne troškove isterivanja pravde pred sudom.

Baš dobar primer drugima – napraviš brljotinu, a onda se obratiš gradu da ti nadoknadi ono što si zabrljao. Svaka čast radnicima koji su svoj posao pošteno radili, ali ko je kriv za dugovanja prema njima, taj treba da ih plati……..a i kaznu da plati sto je dugovanja napravio.

Ja samo pokušavam da logično razmišljam. I dolazim do zaključka mešamo babe i žabe, socijalizam i kapitalizam, samoupravljanje i tržisnu ekonomiju. I što je najgore…..najviše mešaju upravo oni, koji su tražili sve ovo danas, pa su sad u ”nebranom grožđu” i ne umeju da se snađu. Pogubili se načisto.

A hteli su kapitalizam…..jel tako bese? Epa stiže kapitalizam, ne najbolji, ali nekakav. Kakav – takav……važno je da nije socijalizam koji je, po mišljenju gore navedenih, “najgori na svetu” i koji nam je “živote i generacije upropastio”.

Kapitalizam su revolucionarne snage ovoga društva – po svemu sudeci – zamišljale kao sistem u kojem su svi kapitalisti – imaju ogromne kuće, sa bazenom u dvoristu, sa džipom na parking, a oni uživaju u ležaljci, dok ih crnac ladi lepezom……

Pobrkali drugari uloge, niko im nije rekao da ce većina u ovom filmu igrati ulogu crnca, a da će manjina koja se izležava da kaže na kraju meseca….. “slabo ladiš drugar, nema plate”.

Možda malo karikiram stvari, ali suština je tu negde. Nikako da shvatimo da živimo u drugačijem sistemu u kojem smo odgovorni za ono što radimo i u kojem nam država, ili grad (sasvim svejedno) nije mama koja ce snositi odgovornost za sve naše brljotine. Živimo u sistemu u kojem treba da se radi da bi se zaradilo i u kojem ako ne umeš da radiš, neceš ni da živiš.

Ne dopada vam se to? Pa, žao mi je….birali ste – pa gledajte, pa se mučite, pa patite – ili živite.

Surovo zvuči, jel da? Pa surovo – ali nema natrag. Dakle – ili plivamo, ili se davimo. I manite se više pojaseva za spasavenje – dolazi vreme u kojem se pojasevi više ne proizvode, a i nema ko da vam baci. Minut je do 12 za “opasuljivanje”, ili odosmo do đavola. I jedno i drugo zavisi od nas.

09.novembar

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde