Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO da ne KAŽEM – SRBIJA PONAVLJA GREŠKE EVROPE

ŠTO da ne KAŽEM – SRBIJA PONAVLJA GREŠKE EVROPE

0

Gradski Portal 018 – 02.03.2019

„Mini hidroelektrane su mini samo u pogledu energije koju proizvedu, ali velike po posledicama na životnu sredinu i ljude“, rekao je Ulrih Ajhelman, direktor organizacije Riverwatch. „Reke Balkana treba čuvati jer su one dragulj i evropsko nasleđe. Bolno je da Srbija ponovi greske Evrope, jer postoje i alternative za Mini hidroelektrane“ – naglašava Ulrih Ajhelman.

Lepo nas čovek, poučen iskustvom, upozorava. I dobronamerno. A mi? Mi, gradimo li gradimo. Utrkujemo se koju ćemo rečicu ili planinsku reku što pre, dok se vlasti ne dosete drugačije, da pretvorimo u pare. Ne razumem sa ja mnogo u mini hitdroelektrane, ali se rauzumem sasvim dovoljno – vođena zdravim razumom i logikom – da ta mini hidroelektrana ( za koju kažu da je ekološka) ne može da proizvede toliko struje da bi bila od velike koristi potrošačima, a ni državi zbog profita. Ali može, itekako može, da napuni džepove pojedinaca koji, gradeći mini hidroelektranu na nekoj lepoj i bistroj planinskoj rečici – ne vide ni reku, ni floru, ni faunu, ništa ne vide. Za njih u toj maloj, bistroj rečici ne plivaju ribe, nego novčanice, puno novčanica koje mogu da pomognu da i oni, ko i mnogi u ovoj državi postanu tkz biznismeni, ljudi na visokoj nozi i fela koja živi dobro zahvaljujući drugima.

Ovde je reč o daleko goroj pojavi od eksploatacije radnika u velikim fabrikama stranih investitora. Zato što, ti naši mali alavi domaći investitori, nanose štetu svima nama zajedno, a ne samo eksploatisanim radnicima. Oni nam ruše kuću, pokućnicu, uništavaju naš i život naše dece, unuka i praunuka……

Dok se mi setimo, ako se uopšte setimo, da im ozbiljno stanemo na put…..poješće nam sve reke i rečice, pretvoriće ih u pare, a pare će trošiti za svoja uživanja, a ne na našu blagodet.

Dok se mi setimo, otići će ona rečica u selu Rakita, u kojem su se meštani (svesni ozbiljnosti problema ) digli na noge i još uvek je čuvaju. Čuvaju svoje od svojih. Jer reka, kao prirodno blago, ne pripada nikome i pripada svima. Ona je izvor života svih, a mi dozvoljavamo da postane izvor života pojedinaca.

Jer, kako reče Ulrih Ajhelman, direktor organizacije Riverwatch, minihidroelektrane su mini samo u pogledu energije, ali velike po posledicama na zivotnu sredinu. Reke Balkana – kaze – treba čuvati jer su one DRAGULJ I evropsko nasleđe.

Video gospodin izdaleka, a mi naše reke ni izbliza ne vidimo. Zinula nam, što bi rekao naš seljak, ala za pare, pa smo u stanju i dušu za njih da prodamo.

Jednoga dana ćemo poželeti i da je kupimo, jer bez duše nema života, ali neće biti para kojom se ona može kupiti.

02.Mart

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde