Naslovna Niš ŠTO DA NE KAŽEM – KOGA BRIGA ZA AUTOBUS I AVIONE

ŠTO DA NE KAŽEM – KOGA BRIGA ZA AUTOBUS I AVIONE

1
Turistički autobus foto: GP018

Turistički autobus u našem gradu, od juče. Od juče i 12 novih letova sa niškog aerodroma. Ali, koga briga. Na ovakve vesti malo ko reaguje i obraća pažnju. Kada se nešto dobro dogodi, dođe mu kao da je to nešto sasvim očekivano i nema razloga da se oko toga diže buka. Turistički autobus, čudna mi čuda. I 12 novih linija, jaka stvar.

Pisalo se o aerodromu danima, danima su se beležili protesti “Odbranimo niški aerodrom”, izgovorene su brojne neistine u to vreme…..i nikom ništa. Narod guta nesažvakano, formira svoje mišljenje zasnovano na poluistinama ( da ne kažem baš lažima), napada one koji su aerodrom “prodali”, a i one koji su ga “oteli”, ne obraća pažnju na ono što on dobija, kao običan čovek. Narod zanima politika, ne i stvarno stanje stvari.

A stvarno stanje stvari je da sada imamo još 12 letova. Što neko ne reče makar: Baš lepo! Lepo je što ćemo iz Niša i mi, obični smrtnici, moći da letimo i koristimo benefite, ostvarene na ovaj način. Ne, to nas ne zanima. Nas zanima kako je naša država otela naše pare i vratila ih nama, u krajnjem.

Turistički autobus kroz grad je, takođe, nešto lepo što grad dobija. Tupo smo odreagovali na ovu vest. Ko da se nas ne tiče, ko da živimo u nekom drugom gradu, ko da to nije za naše dobro. Turisti koji dolaze u Niš, a sve ih je više, voziće se tim autobusom, ostavljaće pare gradu, grad će sa tim parama uraditi nešto više od onoga što je mogao do juče. Strpljivo čekam naredne dane da saznam zašto ovaj autobus ne valja. Jer ni on neće valjati, u to sam ubeđena. Samo sada ne mogu da prokljuvim zašto.

Ne valja nam poso, uopšte nam ne valja sa ovakvim rasuđivanjima i razmišljanjima. Hoćemo li bar jednom da priznamo da je nešto dobro, jednakom žestinom kao što tražimo dlaku u jajetu kada nešto ne valja.

Ne valjaju nam asfaltirane ulice, saobraćajnice, kružni tokovi, ne valjaju nam autoputevi, ne valjaju nam strani investitori, ne valja nam ništa pod milim Bogom što dolazi od ove vlasti, samo zato što dolazi od ove vlasti. A kada bismo mi, ili ovi naši (koje smatramo našima) došli na vlast, sve gore navedeno bi bilo uzdignuto do neba, hvaljeno do iznemoglosti i svrstano u poduhvate koji se nikada do sada nisu dogodili i koji su nešto, što je za pamćenje.Verujte mi, tako bi bilo, jer je tako bivalo I do sada. samo što niko toga neće da se priseti.

Ne govorim ovo na pamet, i ne govorim da bih branila one koji su sada na vlasti…..govorim jer sam upoznala mentalitet našeg čoveka u protekle gotovo tri decenije, koji pokazuje totalnu nezrelost racionalnog razmišljanja i odsustvo bilo kakve normalne procene i ocene. Začinjeno, pri tom, sujetom, netrpeljivošću, mržnjomiI ostalim negativnim osećanjima, koja ubiše dušu i dostigoše nivo nepodnošljivosti.

Živim za dan kada će nam mozgovi dosećgnuti fazu razvoja u kojoj ćemo moći da razlučimo i kažemo: Ovo je dobro, a ovo nije. Od koga god dolazilo i čije god bilo. A dotle ćemo graditi i rušiti sagrađeno, samo zato što nije naše…….volećemo I mrziti jednakom žestinom naše I njihove…..i tapkaćemo u mestu ne želaći da priznamo da smo sami krivi za sve neuspehe i sve stranputice, kojima idemo – zbog političke i mentalne nezrelosti, koje nismo svesni.

16.Juli

1 KOMENTAR

 1. Draga komšika,

  I Titova Jugoslavija je bila mnogo lepa, pa se ispostavilo da je to samo uvertira za potonje ratove, nasleđe dugovanja, i totalnu nespremnost za moderan život u Evropi.

  Ono zbog čega se ja ne radujem ovim avionima previše, iako mi je drago što lete, je što ne očekujem da će da traju. Leteće dok ne istroše tih 15M subvencija, a možda ni toliko. A šte ćemo posle.

  Kako se radovati lepoj kući ako ta kuća nema temelj. Kako se radovati još jednom novom doktoru nauka, ako je taj „doktor“ kupio diplomu. Ipak se mora pogledati u suštinu, da sutra ne bi morali da objašnjavamo deci, gde su nam bile oči…

  Eto, zato nema efuorije zbog tog autobusa — a želim mu sve najbolje.
  I da, primetio sam da je ceo grad raskopan i da se na veliko asfaltira. I naravno, mislim da je to zbog izbora koje očekujemo na proleće. Pa neka, asfalt je asfalt.

  Ali bih ipak višeo voleo da se to radi planski, a ne zbog izbora.

  Kao i vama, i sebi, draga komšika, želim sve najbolje. I površinski i suštinski.

  Pozdrav.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde