Naslovna Društvo ŠTO da ne KAŽEM – DIPLOMATSKO NADMUDRIVANJE

ŠTO da ne KAŽEM – DIPLOMATSKO NADMUDRIVANJE

0

Gradski Portal 018 – 22.01.2019

Pritisak Vašingtona na Prištinu zbog taksi već je naveo kosovsku političku elitu na premišljanje, piše Dojče vele. Sve se glasnije pominje mogućnost da Amerika i zvanično – možda u duetu sa Rusijom – preuzme posredovanje u dijalogu.

Sudbina kosovskih taksi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine izgleda da se ne može rešiti bez zvaničnog Vašingtona. Kako je izostao jači pritisak EU, kosovske vlasti su to shvatile kao poruku ohrabrenja i tek su nedavne reakcije američkih zvaničnika dovele do javnog preispitivanja odluke o uvođenju takse. Kosovski lideri su krenuli u medijsku akciju javne zahvalnosti Americi za sve što je učinila za nezavisnost Kosova i upozorenja da nepromišljeni i populistički potezi mogu ugroziti dalju američku podršku.

To, uglavnom, čini Hašim Tači……Teško je, ali nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum, kaže Tači. On poručuje da odmah po postizanju sporazuma planira otvaranje ambasade u Moskvi.

Na pitanje da li je uveren da će Rusija Kosovo priznati kao državu ako dođe do sporazuma Beograda i Prištine, predsednik kosovskih privremenih vlasti odgovara: „Posle tog sporazuma će Kosovo vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi“. “Ako ne budemo iskoristiti ovaj trenutak, onda bi moglo doći do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Kosovo tu šansu iskoristiti. To posmatram iz ugla strateških ciljeva, a ne kosovske unutrašnje politike“, poručio je on. Takođe ističe da se nada da će uskoro biti ukinute takse na

srpsku robu, kako bi dijalog mogao biti nastavljen. „Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne sme da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga “, rekao je on. Na dodatno pitanje da li to znači da će premijer Ramuš Haradinaj uskoro povući takse, Tači je kazao da se nada tome, „kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Prištinu, tako i Beograd, i koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče…. da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja pitanja Kosova i Metohije, ali da to ne znači da mu se ne nada, te dodaje da je spreman na teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

Po svemu sudeći “kucnuo je čas” za rešenje Kosovskog pitanja. I jedna i druga strana su u problemu. Zato što i jedna I druga strana, među svojima, imaju one ZA i one PROTIV. Dakle, moraće najpre da raščiste svoje dvorište, pa tek onda krenu u rešavanje globalnog pitanja. Odgovor, takoreći, visi u vazduhu. Ali niko ne sme da ga izgovori. Zato što se neće dopasti većini i jedne i druge strane.

Velika Evropa nije imala snage da preseče. Velika Rusija je uvek velika na rečima, možda će biti i na delima….ali to u ovom trenutku ne pokazuje. Jedni se uzdaju u Rusiju, drugi u Ameriku.

Veliki diplomatski mudruju, mali suštinu problema zaobilaze “ko kiša oko Kragujevca”, a tenzije rastu – s obe strane.

“Mali” će morati da slede uputstva “velikih”. Kakva god bila. A onda će biti krivi pred narodom, šta god se desilo. To je politika, ne ona populistička, već stvarna u kojoj “ono što se mora, nije teško”.

U ovom trenutku je samo mučno. Zato što “političko foliranje” prosto pršti na sve strane, a svi se pretvaraju kao da su vrlo

ozbiljni, kao da čine teške korake, kao da treba da povuku najkrupnije poteze, kao da od svakog od njih pojedinačno mnogo toga zavisi.

A zavisiće, kako stvari stoje, od aktera s početka priče – od Vašingtona. Na žalost.

22.januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde