Naslovna Niš Što da ne kažem – Antifašizam i dnevno politički interesi

Što da ne kažem – Antifašizam i dnevno politički interesi

0

Foto: Vanja Keser

Predstavnici Niške inicijative dostavili su Tužilastvu, kako kažu, konkretne dokaze o povezanosti nekih udruženja, navijačkih grupa i neformalnih nacističkih grupa u Nišu. Od političkih činilaca traže zajednički stav o antifašizmu koji bi trebalo da se usvoji i na Skupštini Grada, a sve zbog poslednjih dešavanja koja su povezana sa fašizmom – ubadanja studenta, nacističkih pozdrava i poruka na Keju.

Pored organizacije šetnje protiv fašizma, predstavnici Niške inicijative su rešili da se ovim problemom u gradu i ozbiljnije pozabave, pa su zato zvanične dopise poslali Tužilaštvu, Gradonačelniku Niša i predsedniku Skupštine Grada.

Tokom šetnje protiv fašizma grupa mladića je skandirala Velikoj Srbiji i Nediću.

Reagujući na ubadanje nožem i neonacističke pozdrave i skandiranje Nediću u Nišu, Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je da se u osnovnim i srednjim školama od jeseni uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe.

Ovo su ozbiljna upozorenja o tome kuda nas je odvelo svakodnevno prekrajanje istorije i mitomanija. Ako odmah krene, Ministarstvo prosvete ima dovoljno vremena da se taj, jedan čas nedeljno, pripremi do jeseni. Đaci koji bi učili o zlu koje su zajedničkim snagama u Drugom svetskom ratu pobedili narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli, sigurno ne bi vikali „Srbija Srbima“ – piše u saopštenju LSV .

Koliko puta ste dosad čuli izraz ,,antifašizam“? Sigurna sam, bezbroj. Ali koliko puta ste se zaista zapitali šta on znači i kakvu priču krije iza sebe? Antifašizam je zajednički naziv za grupe, organizacije i ideologije koje se junački suprostavljaju fašizmu i nacizmu. Izraz je u upotrebu ušao sredinom 1920-ih godina i označavao je žestoke protivnike italijanskog desničarskog režima sprovođenog od strane zloglasnog diktatora Benita Musolinija. Antifašistička borba koja je trajala više od 20 godina i mobilisala desetine miliona ljudi, ostavila je dubok trag u društvima. Iako je ovaj pokret odneo pobedu, pretnja od fašizma nije nestala.

Danas antifašizam ne predstavlja samo borbu protiv fašizma kakav je bio pre i tokom Drugog svetskog rata. Kada je nacistička Nemačka počela progon protiv židovskog naroda poznat kao Kristalna noć, počela je era diskriminacije Jevreja i drugih naroda, homoseksualaca, osoba sa invaliditetom te asocijalnih ljudi. Iako se svet tokom godina menjao, Kristalna noć nikad nije zaboravljena. Borba protiv fašista proširila se na borbu protiv homofobije i rasizma koji je nažalost u porastu i kojem se mora stati na kraj. Borba protiv fašizma mora se voditi stalno i treba se učiniti sve kako bi se sprečio povratak fašizma.

Nezamislivo je da se danas , posle toliko godina od veličanstvene pobede nad mrakom i terorom, stidimo svog antifašističkog nasleđa, tog dubokog humanističkog opredjeljenja i vere u čoveka, slobodu i ravnopravnost.

Fašizam je i dalje prisutan, skriven pod maskom kapitalizma, živi dokle god mu mi dopustimo da živi.

Politika nastoji da sistematski izbriše bogatu antifašističku istoriju. Antifašistički stav mora biti politički stav svih društava današnjice, a ne političkih grupacija. Sam taj pokret je univerzalna moralna dužnost i neodvojivi napor za ostvarenje društvene jednakosti. Ne samo kao nasleđe iz prošlosti već i kao aktivno opredeljenje, antifašizam je isto tako i danas potreban kao i u doba vladavine tog ekstremno desničarskog terora u Evropi.

Lično mislim da je tako i lično mislim da je Liga socijaldemokrata Vojvodine u pravu kada traži da se u osnovnim i srednjim školama od jeseni uvede barem jedan čas nedeljno o antifašizmu i tekovinama Narodnooslobodilačke borbe.

Jer onaj ko ima saznanje o antifašizmu, znaće i kako da se protiv njega bori ne mešajući u tu borbu dnevnopolitičke interese.

2.Juli

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde