Naslovna Društvo Uspešno izvedeni usponi na Vitošu i Rilu u Bugarskoj

Uspešno izvedeni usponi na Vitošu i Rilu u Bugarskoj

0

Planinarsko društvo „Preslap“ izvelo je 29 i 30.juna 2019.godine dvodnevnu visokogorsku akciju u susednoj Bugarskoj. Oko osamdeset planinarki i planinara iz Niša, Žitorađe, Leskovca, Surdulice, Vladičinog Hana, Jagodine, Batočine, Ušća, Kraljeva i Smedereva, pohodilo je pod vođstvom Planinarskog društva „Preslap“, planinu Vitošu i planinu Rilu.

Za jednu visokogorsku akciju, odnosno uspon na vrhove koji su viši od 2000 metara, ovakav odaziv je prilično veliki, a samim tim je i zadatak postavljen pred vodiče bio nešto teži, iako ove dve planine nisu preterano zahtevne za uspon. Vodiči akcije bili su Miroslav Dokman i Nenad Stevanović, a prvog dana, na Vitoši, pomagao je i Petar Ratković.

Planina Vitoša uzdiže se neposredno iznad Sofije, južno od grada. Na planini Vitoši, družina koju je okupilo Planinarsko društvo „Preslap“ prešla je trasu od hiže Aleko (planinarskog doma) na nadmorskoj visini od 1840 metara, preko vrhova Mali Rezen (2182 m), Veliki Rezen (2277 m), Černi vrh (2290 m), Skoparnik (2227 m), Karačair (2208 m), Kupena (2196 m) i Jarlovski kupen (2173 m). Tačnije, do Černog vrha, koji je i najviša tačka Vitoše, došli su svi, a onda je grupa podeljena na dva dela, polovina učesnika čuvala je snagu za sutrašnji poduhvat na planini Rili, a druga polovina nastavila je dalje najvišim grebenom Vitoše. Ovaj greben je i granica Crnomorskog i Egejskog rečnog sliva, severno od grebena reke i potoci odlaze ka reci Iskar, a južno, ka reci Strumi koja upravo ovde i izvire. U povratku, učesnici su se kretali nešto niže od glavnog grebena, lakšom stazom, i tada su i obišli izvor reke Strume.

Nedelja je bio dan rezervisan za postizanje zavidnog sportskog rezultata, kakav je uspon na vrh Musala (2925 m), najviši vrh planine Rile, Bugarske, čitavog Balkanskog poluostrva, i vrh oko koga u prečniku od čak 1000 kilometara ne postoji viša tačka. Uspon na Musalu izveden je iz zimskog i turističkog centra Borovec. Učesnici su se najpre žičarom prebacili sa visine od 1320 metara do čak 2369 metara i vrha Jastrebec. Posle kraće aklimatizacije, akcija je otpočela deonicom dugom 3 kilometra, do hiže Musala na 2389 metara. Od ovog planinarskog doma, započinje znatno ozbiljniji uspon, po kamenitom terenu, ali po izvanredno obeleženim stazama, što je inače u Bugarskoj standardno. Strma deonica vodi od hiže Musala do platoa kod Alekovih jezera, na oko 2550 metara nadmorske visine. Potom uspon postaje nešto blaži, ali je konstantan, sve do skloništa Ledeno jezero na 2721 metara nadmorske visine. Sve vreme uspona, vrh Musala mogao se videti, a ovaj vrh ionako nije previše daleko od hiže Musala i Alekovih jezera.
Kako je u Bugarskoj planinarenje najpopularniji i najvažniji sport, to je i ovog vikenda na stazama Vitoše i Rile bilo na hiljade planinarki i planinara, svih uzrasta. Takva šarolikost motiviše svakoga ko se uputi ka Musali, kao najvišem vrhu znatno šireg područja. Sneg se skoro potpuno istopio, pa je završni uspon izveden letnjom stazom, koja postepeno vijuga od Ledenog jezera do vrha Musala.
Junakinja uspona bila je Irina Jeremić, šestogodišnja devojčica, članica Planinarskog društva „Preslap“, koja se popela u subotu na Černi vrh, a u nedelju na vrh Musala, i ovaj njen podvig svrstava je u najmlađe planinare iz Srbije koji su se ikada popeli na Musalu. Irina planinari par godina, a na Musalu se popela bez ikakvih problema.
Još jedan junak uspona bio je i 67-godišnji Vili Cvetković, koji u poslednjih godinu dana, sa Planinarskim društvom „Preslap“ pohodi planine Srbije i okolnih zemalja, a njegov uspon izgledao je kao uspon mladića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde