Naslovna Društvo Spomenici Nikoli Tesli i Šarm el Šeiku biće podignuti kod NTP-a

Spomenici Nikoli Tesli i Šarm el Šeiku biće podignuti kod NTP-a

0

Na inicijativu Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“ prostor ispred Naučno-tehnološkog parka krasiće neobični spomenik posvećen našem najvećem naučniku Nikoli Teslu. Na današnjoj sednici Skupštine razmatraće se i odluke o podizanju spomenika egipatskom gradu Šarm el Šeiku, koji će uzvratiti istom merom.

Spomenik egipatskom gradu je rezultat pobratimljenja ova dva grada, a njegova lokacija će biti na kružnom toku kod Naučno-tehnološkog parka, u neposrednoj blizini lokacije gde je planirano postavljanje spomenika Nikoli Tesli

Već prošle godine smo napravili jednu vrstu ugovora o saradnji sa Šarm el Šeikom, prvenstveno u oblasti kulture. Spomenik gradu Nišu će biti podignut u Šarm el Šeiku, a Šarm el Šeiku ovde u Nišu na kružnom toku kod Naučno-tehnološkog parka“, kaže većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov i dodaje da spomenik Nikoli Tesli neće biti klasična skulptura.

Adriana Anastasov,foto:gp018

Opozicioni odbornici navode da će podržati ove predloge, naročito što se tiče spomenika Nikoli Tesli.

Mi ćemo kao odbornička grupa glasati, pogotovo kad je Nikola Tesla u pitanju, jedno svetsko ime u nauci, ime koje ima divljenje čitavog sveta. Nemamo razloga da ne glasamo za takvu odluku, pogotovo jer će biti na tom prostoru koji pripada univerzitetima,. Što se tiče pobratimstva Šarm el Šeika i Niša, jesmo za to da se prijateljstva šire, pogotovo što je Egipat muslimanska zemlja, mislim da nam je potrebno prijateljstvo sa svim nacijama i religija u svetu“, poručio je Dragoslav Ćirković.

Dragoslav Ćirković,foto:gp018

Njegov odbornički kolega podržava podizanje spomenika Nikoli Tesli, ali dodaje da je neophodno da Grad diže spomenike Nišlijama, koje su zadužile ovaj grad.

Branislav Jovanović,foto:gp018

Grad će uskoro raspisati javnu nabavku gde se traže izvođači radova za Spomenik nenasilja.

Ovaj jedinstveni spomenik trebalo bi da bude visok 10 metara, a njegov glavni motiv biće beli golubovi, postavljeni tako da izgleda kao da izleću iz kaveza i poleću ka nebu, koji nije jednostavan za izgradnju.

Tu smo imali malo problema, jer smo morali zbog oblika idejnog rešenja koje je pobedilo, da konsultujemo Ministarstvo kulture i Republički zavod za zaštitu spomenika zbog materijala od kog se pravi, tako da ja mislim da će to biti brzo rešeno, jer imamo idejno rešenje, imamo svu dokumentaciju koju je izgradio Zavod za urbanizam i tu se čeka samo ta saglasnost da bismo mogli da krenemo u realizaciju. Žao mi je što se malo oteglo, jer je to blisko mom srcu. Naročito u ovim trenucima Spomenik nenasilju je nešto što je prekopotrebno i bio bi jedinstven“, dodala je Anastasov.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde