Naslovna Ekonomija Ministar Martinović obišao SKIP Centar u Nišu, drugi u Srbiji

Ministar Martinović obišao SKIP Centar u Nišu, drugi u Srbiji

0

Još jedan Srpsko-korejski informatičko-pristupni (SKIP) centar u Srbiji, uskoro će zvanično početi da radi u Nišu uz podršku Južne Koreje. Vlada Republike Koreje je za otvaranje novog centra donirala 250.000 evra.

Cilj ovog projekta je uspostavljanje informatičko-pristupnog centra koji će doprineti prevazilaženju digitalnog jaza kroz podizanje informacione pismenosti i promociju saradnje putem informacionih tehnologija, kroz edukaciju državnih službenika, naročito u pogledu korišćenja elektronskih servisa, slobodan pristup internetu za građene, seminare i druge aktivnosti.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović obišao je danas SKIP Centar u Nišu. Prvi u Srbiji je otvoren u Beogradu pre pet godina, koji se pokazao kao jako uspešan, navodi ministar.

Aleksandar Martinovic,foto:gp018

U ovom centru u Beogradu, koji je otvoren pre pet godina, različite programe obuke prošlo je preko 70.000 ljudi. Jedan od prioriteta Vlade Srbije je digitalizacija naše Javne uprave i ulažemo velike napore da pojačamo digitalnu pismenost naših građana i javnih službenika, ali i naše dece i omladine. Nadam se da će ovaj u Nišu biti jednako uspešan kao u Beogradu. Kolege su mi rekle da u Nišu postoji bolja oprema od one u Beogradu, zato što je u međuvremenu prošlo pet godina, a informatičke tehnologije se brzo razvijaju“, poručio je Martinović.

On dodaje da će SKIP centar biti od velikog značaja svima koji žele da se upoznaju sa digitalnim svetom, ali navodi da će značiti i mladim ljudima koji već imaju znanja u oblasti informacione tehnologije, jer će steći dodatna znanja.

Podatak iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je da u ovom trenutku imamo jedan i po milion takozvanih e-građana, koji aktivno koriste sve aplikacije koje se nalaze na portalu e-uprava. Ovih dana sa radom počela je i nova aplikacija e-agrar i e-izvod, što doprinosi ubrzavanju administrativnih postupaka, što je i cilj“, dodaje ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Ivan Pavlović iz KLER-a je imao priliku da se iz prve ruke upozna sa ekonomijom zasnovanom na znanju u Južnoj Koreji. On kaže da se taj model kod njih primenjuje još od 90-ih, a kod nas je taj model prisutan 6-7 godina. SKIP centri širom sveta će omogućiti razmeni iskustava i smanjiće tehnološki jaz između zemalja.

Ivan Pavlović,foto:gp018
Mi smo jedni od retkih korisnika u Evropi koji imaju prilike da dobiju savremene alate iz Južne Koreje, jer ovo nije samo jedan izgrađen objekat, nego je ovo kompletna međunarodna struktura koja stoji iza svega, u smislu znanja, prenosa iskustva i zajedničke saradnje, što je i najbitniji faktor. Učićemo jedni od drugih, bio to SKIP centar u Gani ili Mongoliji, Gruziji… Nalazićemo najbolje modele kako da naše građane što više digitalno opismenimo i u svakom pogledu budemo što bliži Južnoj Koreji nego što jesmo sada“, rekao je Ivan Pavlović, iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj.

Vredna donacija Republike Koreje od 250 hiljada evra, sadržaće alate za setove obuke različitih paketa. Od korišćenja Worda i Excela, preko e-servisa, pa sve do zahtevnijih i naprednijih softvera, koje se tiču zarade i ekonomskog dobitka.

Obuke će besplatno moći i da pohađaju i osnovci i srednjoškolci koristeći moderne alate za približavanje tehnološkom preduzetništvu, informatici, 3D modelingu…

SKIP centar je dve godine zaredom dobio priznanje da je najuspešniji centar ovog tipa na svetu od ukupno 60 centara koji funkcionišu zahvaljujući podršci Republike Koreje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde